jogászokat érintő szakvizsga változások


VHlecso # 2014.04.03. 14:58

Sziasztok!

Végrehajtó-jelöltként dolgozom egy VH irodában. 2 év van még vissza a gyakorlatomból a szakvizsgámhoz, azonban márc. 31-el változott az 5/1991. (IV. 4.) IM szakvizsga rendelet, elég érdekesen.

Eddig, amíg a végrehajtói munka nem volt jogi diplomához kötve, a VH jelölt és helyettes is nevesítve olyan munkakörnek minősült, ami beszámít a szakvizsgához. Most, nem sokkal azután, hogy ÖBV újonnan csak jogász lehet, a rendeletet úgy módosították, hogy csak akkor számít bele az ÖBV mellett eltöltött idő a szakvizsga időbe, ha az ÖBV maga is szakvizsgázott jogász, vagy jogász és végrehajtói szakvizsgája van. (rendelet 2 §-a).

Tehát ha én majd a távoli jövőben öbv szeretnék lenni, úgy, hogy az egyetem után öbv irodában helyezkedem el,akkor szakvizsgát soha nem fogok tudni szerezni, ami azt jelenti, hogy más normális jogi állásom nem lehet, legalábbis 40 évesen esetleg majd nem szeretnék úgy pályát váltani (a jogi szakmán belül), hogy még nincs szakvizsgám.

Szerintetek mi lehet a megoldás erre? Vagy félreértelmeztem volna valamit? Arra gondoltam, hogy papíron 4 órában jogász lennék a vh irodában, papíron 4-ben meg valahol jogi előadó, és akkor 4 év alatt lehet szakvizsgám, úgy, hogy természetesen továbbra is 8 órában tolom a vh irodában. (onnantól csak jogász tudok lenni, vh-jelölt nem, azt tudom, ez a része nem gond)

rendelet 2 §-a ezt mondja:
ac) jogi szakvizsgával rendelkező jogász vagy okleveles jogász szakképzettséggel és végrehajtói szakvizsgával rendelkező bírósági végrehajtó közvetlen irányítása és ellenőrzése mellett ellátott, okleveles jogász szakképzettséget igénylő, igazolhatóan jogi munka végzésére irányuló munkakörben

Ha az egyik végrehajtó-helyettes nálunk okleveles jogász végrehajtói szakvizsgával az gondolom semmit nem ér?:)
Tudom, ezt a szakvizsgabizottságtól kéne kérdeznem, de az elmúlt 2 hétben még túl elfoglaltak voltak, hogy a kérdéseimre válaszoljanak írásban.

Előre is nagyon köszi bármi ötletet, gondolatot, javaslatot.

gerbera317 # 2014.04.04. 17:24

Ha végrehajtó akarsz lenni, akkor ne a jogi szakvizsgáról szóló rendeletet bújjad, hanem a Vht.-t:
233. § (1) Végrehajtóvá az nevezhető ki, aki a) magyar állampolgár, c) a 24. évét betöltötte, d) az országgyűlési képviselők választásán választható, e) egyetemi jogi végzettséggel rendelkezik, f) a végrehajtói szakvizsgát letette, és g) kétéves bírósági végrehajtó-helyettesi gyakorlatot szerzett.
240/F. § (1) Végrehajtó-helyettesként lehet nyilvántartásba venni azt, aki a) magyar állampolgár, c) a 18. évét betöltötte, d) az országgyűlési képviselők választásán választható, e) középfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, f) egyéves végrehajtó-jelölti gyakorlatot szerzett, g) a végrehajtói szakvizsgát letette, és h) önálló bírósági végrehajtóval vagy végrehajtói irodával végrehajtó-helyettesi munkakör betöltésére munkaszerződést kötött.
241. § (2) Végrehajtójelöltként azt lehet nyilvántartásba venni, aki (tökmindegy, mert már az vagy).

Ha mindemellett a jogi szakvizsgára hajtasz, akkor menj olyan végrehajtóhoz dolgozni, aki eleve jogászdoktor. De csakis a végrehajtói szakvizsga után, mert végrehajtó-jelöltként nem fogsz kelleni senkinek.

Azt ugye tudod, hogy "öbv iroda" nem létezik?

VHlecso # 2014.04.04. 21:59

Köszi a felvilágosítást a Vht. tekintetében. Szintén a kioktatást az öbv iroda tekintetében, sajnálom, hogy egy munkahelyet, ahol 18an dolgoznak véletlenül "leirodáztam".

gerbera317 # 2014.04.07. 08:46

sajnálom, hogy egy munkahelyet, ahol 18an dolgoznak véletlenül "leirodáztam".

Ne ezt sajnáld, hanem azt, hogy nem értetted a célzást. De akkor most megmagyarázom: öbv-iroda, mint önálló bírósági végrehajtói iroda nem létezik. Ellenben létezik végrehajtói iroda (254/A. ff §§).

Egyébként szívesen.