Adós cégének lefoglalása

tikitaki1 # 2014.07.02. 12:11

A végrehajtó foglalást adott ki az adósom cégének tulajdoni részére. Azt mondták, megpróbálják elárverezni, aztán majd felajánlják nekünk is, de ha nem kell nekünk sem, leveszik róla a foglalást.

A probléma ezzel, hogy egy olyan cég, ami ellen ki tudja hány végrehajtás, meg feljelentés van, nyilván a kutyának sem fog kelleni (és persze nekem sem).

És akkor a vége az lesz, hogy leveszik a foglalást, és az adós röhög a markába? Hol itt az igazság?
Nincs erre valami normális jogi lehetőség? Ha nem kell senkinek a cég, nem lehet legalább a felszámolását kezdeményezni? Vagy ilyesmi? És miért nem marad rajta a foglalás addig, amíg nem fizet az illető?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.02. 13:39

nem lehet legalább a felszámolását kezdeményezni?
Nem lehet, mert nem a cég az adósod.
De ha átveszed az üzletrészt, akkor már kezdeményezhetsz végelszámolást vagy, ha a feltételek adottak, felszámolást is.

gerbera317 # 2014.07.02. 13:40

Ha ennyire értéktelen a cég, és az árverésre bocsátása nem kecsegtet eredménnyel, akkor kérd a végrehajtót, hogy egyelőre ne árverezze a céget. A foglalás meg addig is fennmarad.

Megjegyzem, a végrehajtás célja az adós teljesítése, amit kényszer alkalmazásával is el kell érni. Ha a kényszer azért nem hatékony, mert a lelfoglalt vagyontárgy értéktelen, azért nem a végrehajtót vagy a jogalkotót kell hibáztatni. Neked még megvolt a lehetőséged, hogy megválogasd az adósaidat, a végrehajtónak ugyanez már nem adatik meg. Nem is értem, mit szeretnél ezzel a foglalás fenntartásával elérni.

tikitaki1 # 2014.07.02. 16:16

Először is, köszönöm a válaszokat.

gerbera317:
Arról nyilván nem tehet senki (legkevésbé a jogalkotó és a végrehajtó), hogy a lefoglalt vagyontárgy értéktelen. Ezt elismerem. De nem is ez a problémám, hanem az, hogy miért nem lehet a foglalást mindaddig fenntartani egy vagyontárgyon (akár sikerül azt értékesíteni, akár nem), amíg a tartozás fennáll. Miért kell a foglalást feloldani egy idő után?
Ezt nem érzem logikusnak és igazságosnak. Elérni pedig természetesen azt szeretném, ha az adós fizetne, de ha a foglalást egy idő után feloldják, (miként az inkasszókat, sőt magát az egész végrehajtási eljárást is felfüggesztik egy idő után) akkor az adósnak (akinek hivatalosan persze nincs egy forintja sem) nincs más dolga, mint ezt szépen kibekkelni, aztán hajrá. Ugyanott folytatja, ahol korábban. Míg a foglalás fenntartása esetleg arra motiválná, hogy ne a kiskapukat keresse, meg az időt húzza, hanem hogy végre fizessen.

Az árverés elhalasztásának ötletét mindenesetre köszönöm, megfontolom.

Kovács_Béla_Sándor:
Rendben, a felszámolás kérdését értem. Az átvételtől azonban azért félnék, mert a cég ellen a céginfo alapján több végrehajtás is folyik, meg plusz rendőrségi feljelentés is. És nem szeretném, ha aztán más kisded játékaiért nekem kellene felelnem.

Ha van valakinek valami egyéb ötlete a kérdésben, azt szívesen fogadom.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.02. 17:09

És nem szeretném, ha aztán más kisded játékaiért nekem kellene felelnem.
Attól ne félj. De ha esély sincs rá, hogy valami térüljön belőle, akkor kár lenne erre pocsékolni a követelésed egy részét.