Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi ügyben kérném az Önök segítségét:
Volt munkáltató németországi kiküldetésben dolgoztatta volt munkavállalóit, akiket nem fizetett ki. A volt munkavállalók közül hatan ezért munkaügyi pert indítottak. A bírósági ügyeket a volt munkavállalók meghatalmazottjaként nagy részben én intéztem (nincs jogi végzettségem, az egyik felperes közvetlen hozzátartozója vagyok). A munkaügyi pert végül a felperesek nyerték, a bíróság kötelezte a volt munkáltatót összesen 11.521,20 Euro megfizetésére (és a németországi adóbevalláshoz szükséges papírok kiadására). Az ítélet már jogerőre emelkedett, de a volt munkáltató ezidáig nem fizette ki az elmaradt munkabéreket.
Naivan azt gondoltam, hogy a számunkra kedvező bírósági ítélet megszerzése lesz a legnehezebb feladat, de úgy néz ki, hogy tévedtem. Amióta megszületett az ítélet több helyen is érdeklődtem és szerettem volna megindítani az összeg behajtását, de az esetek többségében máshoz irányítottak. Az eddigi információk és az ügyben ítéletet hozó bíró tanácsa alapján szeretnénk kezdeményezni a volt munkáltató (építőipari Kft.) felszámolását. A cégjegyzék szerint a cég még létezik, nincs felszámolás alatt. A Szegedi Törvényszék Felszámoló Irodája azt a tájékoztatást adta, hogy 25.000 Ft az eljárás megkezdésének a díja, és mivel munkaügyről van szó, kérhetjük az illetékmentességet az egyéb költségekre, azonban szükség van egy jogi képviselőre, aki a kérvényt elkészíti. A kérdésem az lenne, hogy egy ilyen eljárás körülbelül mennyi időt vesz igénybe (a volt munkavállalóknak elég nagy szükségük lenne már a pénzre), mekkora az esély a sikerre, ilyen esetben a kérvény megírásáért az ügyvéd hozzávetőlegesen milyen összegért dolgozik, illetve, hogy valamilyen módon megoldható-e, hogy a kérvényt ügyvéd nélkül, magam készítsem el?
Szóba került még a végrehajtás és a közjegyzői fizetési meghagyás. A jegyző azt állította, hogy ebben az ügyben nem illetékes (bár másik jegyző szerint annak kellene lennie). A végrehajtást pedig azért nem szeretnénk választani, mert információnk szerint ez időigényesebb és jóval drágább eljárás is.
Szeretném az Önök tanácsát kérni: mit javasolnak következő lépésnek?
Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Brambilla