Információ ingatlan végrehajtásról

rozsah # 2014.09.04. 17:54

Tisztelt hozzáértők!
Tanácsot szeretnék kérni valakitől, aki jártas az ingatlan végrehajtásban.
Bő 2 éve "sorsára" hagytuk a svájci frankos hitellel és szocpollal terhelt ingatanunkat (ezek összege a szocpolra rakódó kamatok nélkül is magasabb volt, mint az ingatlan értéke), és a földön futás és éhhalál elől külföldre "menekültünk". (Egyéb hiteleink is voltak, és ha sikerült volna megegyezni a bankokkal az átütemezésről, akkor természetesen maradunk, és kinyögjük a részleteket, de sajnos az OTP és a CIB nem volt ebben partner - így nem maradt más kilátásunk...)
Az országból kijelentkeztünk, személyigazolványunkat és lakcímkártyánkat leadtuk.
A kérdésem az lenne, hogy mennyi időbe telik, amíg a tulajdoni lapon is látszik, hogy a bank vagy az Államkincstár rátette a kezét?
Vagy honnan szerezhetnék arról információt, hogy milyen szakaszban van az ügy?
Sajnos az össze bankos-lakásos papírunk megsemmisült, viszont most szükségem lenne valamire, amivel bizonyítani tudom, hogy a kérdéses ingatlan nem áll a rendelkezésemre - habár a tulajdoni lapon az én tulajdonomként szerepel (igaz, banki és állami jelzálogjoggal terhelve).
Nagyon köszönöm, ha valaki tud nekem érdemben segíteni!

Grave7 # 2014.09.06. 16:20

@rozsah: Ha a tulajdoni lap alapján te vagy a tulajdonos és csak a jelzálogjogok (+elidegenítési és terhelési tilalom) vannak rajta, akkor valószínűleg még nincs végrehajtás ellened. A jelzálogjogok jogosultjainál érdeklődj.
Ha végrehajtási jog is van, annak jogosultja a végrehajtást kérő - ha a jelzálogjogok jogosultjai végrehajtást kérők is egyúttal, akkor már a végrehajtási jogot bejegyző önálló bírósági végrehajtónál is tudsz érdeklődni. (Ha csak más végrehajtást kérő végrehajtási jog van az ingatlanon, akkor szintén az öbv-t keresd, meg tudja mondani hogy a jelzálogjogosultak indítottak-e végrehajtást/bekapcsolódtak-e.)
Azonban mivel a kölcsönszerződés fedezete az ingatlan, ezért ha fogyasztói kölcsönről van szó, akkor pár hónapig biztos nem fogják értékesíteni az ingatlanod (amíg a 2014. évi XXXVIII. törvény által "külön törvényben meghatározott időpont"-ként emlegetett dátumot az országgyűlés meg nem határozza egy külön törvényben).

Vh-ügyes # 2014.09.07. 05:03

rozsah

Bízz meg valakit(!)

Lakás üresen áll? Hasznosítani nem lehetne?

rozsah # 2014.09.09. 21:41

A lakás üresen áll, annyira, hogy már (gondolom), a közművek sincsenek bekötve...
Sajnos nincs senki, akit megbízhatnék...

Igazából csak azt nem értem, hogy bő 2 év alatt nem történt volna semmi???
Vagy ez lehet a gond, hogy minket (adósokat és egyben tulajdonosokat) nem tudtak elérni, mivel a lakcímünk nem szerepel sehol sem?
Vagy az lehet az oka, hogy most az állam is kérné vissza a szocpolt visszamenőleg kamatostól, és ez bezavar a banknál?

Vh-ügyes # 2014.09.10. 04:50

"Sajnos nincs senki, akit megbízhatnék..."

hmmm... Próbáld egy kicsit tovább nézni a képernyőt...