Üdvözletem a tisztelt fórumozóknak,
a topikcímben feltett kérdésemmel kapcsolatban kérnék tanácsot, amelynek háttere nagy vonalakban a következő:
Ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonosai vagyunk férjemmel közösen egy lakóingatlannak, amelyben benne is lakunk. Az adásvételi szerződést a lakás tulajdonosa és haszonélvezője is rendben aláírta (ügyvéd előtt, stb.) két évvel ezelőtt, ennek ellenére a tul. jogunk bejegyzésére akkor nem kerülhetett sor, mert közöttük (eladók) jogvita támadt, melyet itt most nem részleteznék, de már a végénél járnak a perek, amelyeket indítottak egymás ellen, valamint az adásvételi szerződés érvénytelenségének megállapításáért - a tul. jogunk bejegyzésére csak ezek befejezését követően kerülhet sor, a tul. lapra perfeljegyzés elrendelését ők is és mi is kértük -, itt tartunk most, várunk a jogerős befejezésre...
A problémát az okozza, hogy időközben az eladó valamilyen gyorshitelt vett fel, amit nem fizetett vissza, és a hitelező pénzügyi vállalkozás már vh-jogot jegyeztetetett be emiatt az ingatlanra, és kérte az ingatlan árverésre bocsájtását.
Minderről mi semmit nem tudtunk, senki nem értesített, nem keresett fel végrehajtó, se senki, csak tegnap este szereztem tudomást az egészről, amikor is becsengetett egy érdeklődő, hogy "megvásárolná az ingatlant"...
A világon semmilyen hivatalos megkeresést nem kaptunk az ingatlan címére a végrehajtási üggyel kapcsolatban, holott szerepel a vh-lapon (az érdeklődő mutatott egy másolatot), hogy az ingatlan lakott, mi lakunk benne, és a perfeljegyzés is ott kell szerepeljen a tulajdoni lapon feljegyzett jogok között - noha az érdeklődő által megmutatott tulajdoni lap szemle-másolaton (amit a v.hajtótól kapott állítása szerint) ilyet nem láttam, de a földhivatalba még csak ezután fogok tudni bemenni, hogy utána nézzek mindennek...
A végrehajtót nem tudom elérni, szerdán van fogadónapja, a munkatársa pedig nem ad felvilágosítást, én meg már a teljes kétségbeesés határán vagyok (a férjem ráadásul a hét végéig külföldön van), lehetséges az, hogy mi a vételárat teljes egészében megfizettük, jóhiszeműen kötöttünk szerződést, mégis az eladó tartozása miatt elárverezhetik a lakásunkat?
A helyzetet bonyolítja még az a körülmény, hogy a haszonélvező tavaly októberben elhalálozott, de a haszonélvezeti jogát még nem törölték a tul. lapon, és a vh-lapon úgy került feltüntetésre az ingatlan, mint "haszonélvezeti joggal terhelt", valamint "lakott", ahonnan mi (név szerint a férjem és én) nem kell kiköltöznünk eredményes árverés esetén sem - és az ingatlan értéke is ennek megfelelően, lényegesen alacsonyabb értékben lett megállapítva, mint ha tehermentes lenne, holott a haszonélvezeti jog már nem áll fenn rajta...
Remélem, nem lett túlságosan zagyva a leírásom - jogi ismeretek híján, és kellően zaklatottan -, kérem nézzék el nekem, és a tanácsukat kérném, ebben az esetben igénypert kell-e kezdeményeznünk a bíróságon, vagy kifogással kell-e élnünk a végrehajtó intézkedése ellen?
Válaszukat előre is megköszönöm,
üdvözlettel: Dné R. Jázmin