Szürreális szabadalmi csel

Hát, sajnos mostantól nem telefonálhatunk csak úgy, bele a vakvilágba. A tárcsázás során keletkező pirinyó dallam ugyanis nemzetközi szerzői jogi oltalom alatt áll. Igen. Az összes számra.

Két tréfás kedvű ausztrál zeneszerző – Nigel Helyer (aka Dr. Sonique) és Jon Drummond – kidolgozott egy algoritmust (amelyet honlapjuk tanulsága szerint Webern és Xenakis munkássága ihletett), amely lejátsza a lehetséges telefonszám-kombinációkhoz tartozó dallam mindegyikét. Az algoritmust betáplálták az elektronikus komputerbe, és rögzítették a dallamokat.

Másnap besétáltak egy szabadalmi hivatalba, és levédjegyeztettek 100,000,000,000 (százmilliárd) dallamot. Szándékukban áll jogdíjat szedni érte.

Amennyiben Ön jogtisztán szeretne ezután telefonálni, haladéktalanul keresse fel a jogtulajdonosok honlapját, és fizessen online, egyhamar! A ténykérdések tudomásul nem vételének komoly következményei lehetnek.

Amit főzöl, megeszed

Helyernek és Drummondnak fő célja ugyanakkor az, amit a magyar nyelv “szívatásnak” nevez. Elsősorban majmot csinálnak a szerzői jogi törvényből, amely a nagytőke érdekeit szolgálja. Másodsorban alighanem degeszre keresik magukat a jogdíjakon, ha nem kerülnek börtönbe sokkal hamarabb.

“Azt üzenjük a nagyvállalatoknak, hogy ‘Drága barátaink, a bakancs ezúttal a mi lábunkon van. Ha tényleg ennyire hisztek a szerzői jogi törvényetekben, fizessetek!” – mondja Helyer. A zeneszerzők persze nem szívtelen gazemberek: engedélyükkel a pártokon kívül minden non-profit szervezet ingyen használhatja saját telefonszámát a jövőben.