Csisztu Zsuzsa ügyében nincs vizsgálat

Pénz híján csak jövőre kezdheti meg munkáját az ORFK új internetrendőrsége, amelyet nyomozati jogkörrel is felruháznak. A tízmillió forintos beruházás lehetővé teszi, hogy a jelenleg alkalmazott öt ember ne csak szabadidejében böngéssze a világhálót, és segítsen számítógépes, illetve internetes bűncselekmények felderítésében. Az Index megtudta, Csisztu Zsuzsa állítólagos házi videójának terjesztése miatt az internetrendőrség segítségét nem kérték, mert nem érkezett feljelentés az üggyel kapcsolatban.

Jövő évben teljes gőzzel indulhat az új internetrendőrség, amely az eddigi csoporttal ellentétben már nyomozati jogkörrel is rendelkezik majd. Ahogy a Népszava is megírta, az ORFK Bűnügyi Főigazgatósága alá fog tartozni a részleg, és a magyarországi számítógépes, illetve internetes bűnügyekben folytat majd nyomozásokat. Urbán Tamás a jelenlegi csoport koordinátora az Indexnek elmondta, jelenleg öt rendőr szabadidejében jelképes fizetésért végzi ezt a munkát.

Még nincs pénz az új csoportra

Főként az ORFK honlapjára érkező bejelentéseket vizsgálják, az illegális kazettaárusításoktól a pedofil képek terjesztéséig. Mivel a csoport nyomozati jogkörrel nem rendelkezik, ezért időhúzó adminisztráción kell átesniük, míg megkapják az ügyészi engedélyt egy számítógép lefoglalására vagy egy szolgáltatónál regisztrált felhasználó adatainak megszerzésére. Minden esetben egy kerületi kapitányságon kell megtenniük a feljelentést, és részletesen el kell magyarázniuk a kapitányságon, milyen levelet írjanak az ügyészségnek. A nyomozati jogkörrel ez a bürokratikus időhúzás megszűnik. Jelenleg néhány naptól néhány hétig terjed az az idő, amíg megkapják az engedélyt arra, hogy egy szolgáltatónál valakiről információkat szerezzenek be.

A Népszava úgy tudja, az új csoport felállításánál tízmillió forintos beruházásra, valamint havi néhány millió forintos üzemeltetési költségre lenne szükség. Ennek hiányában még nem valósulhat meg az új rendőrségi program.