Zoran Djindjic szerb miniszterelnök kijelentette szerdán este, hogy kormánya kiadja a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt személyeket, ha államérdekek kerülnek miattuk veszélybe.

A szerb miniszterelnök szerint a kormány ezentúl is úgy fog cselekedni, mint Slobodan Milosevic kiadásakor, amikor veszélybe kerültek Szerbia államérdekei. – Kell-e védelmeznünk olyan személyeket, akik elvárják, hogy az egész nép szenvedjen miattuk? – tette fel a kérdést Zoran Djindjic, az RTS szerb állami televízió szerda esti adásában. Hivatkozott álláspontjának indoklásában az Európa Tanács (ET) közgyűlésének elnökére is, aki kijelentette nemrégiben, hogy Jugoszlávia ET-felvételének egyik feltétele az együttműködés a hágai törvényszékkel. – Nincsenek dilemmák, amikor a demokratikus Európába való bejutásról van szó – szögezte le Djindjic.

A kormányfő megismételte, hogy a Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés a szövetségi állam dolga lenne, de a szerb kormány megoldja a problémát, ha államérdek kerül veszélybe, ha olyan helyzetbe jut, hogy választania kell az együttműködés és az elszigeteltség között. Djindjic emlékeztetett arra is, hogy Jugoszlávia sohasem tudta volna rendezni a Párizsi Klubbal szemben fennálló adósságát, ha nincs politikai hitele, amely egyebek mellett a hágai törvényszékkel fenntartott viszonyból, illetve Milosevic kiadásából ered. Milan Milutinovicról, a Hága által vád alá helyezett szerb elnökről szólva Djindjic azt mondta: helyzete különleges, mert amíg ő Szerbia elnöke, nem lehet úgy kezelni, mint más polgárokat. Djindjic azt üzente a hágai törvényszék által vád alá helyezett személyeknek: adják fel magukat önként Hágának, “szabadítsák meg az országot és a népet attól a tehertől, amelyet rendezetlen helyzetük ró Szerbiára”.