2002-ben is biztosított a kiegyensúlyozott pénzügyi gazdálkodás a felsőoktatásban. 2002 márciusában 3,2 milliárd forintos plusztámogatáshoz jutnak az egyetemek, főiskolák – nyilatkozta Pálinkás József oktatási miniszter. A szaktárca vezetője közölte: az összegből különböző mértékben valamennyi felsőoktatási intézmény részesül.
Pálinkás József elmondta: a támogatásból a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 238 millió forintot, a Debreceni Egyetem 303 millió forintot, a Szegedi Egyetem 273 millió forintot kap. A gödöllői székhelyű Szent István Egyetem 113 millió forinthoz, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem 63 millió forinthoz, a Semmelweis Egyetem 234 millió forinthoz jut. Pálinkás József ismertette: a támogatások a tavaly megítélt többletek arányában osztották ki a felsőoktatási intézmények között. Így a felsőoktatási intézmények idén is megkapják a tavaly megítélt plusz 1,4 milliárd forintot, és emellett további 1,8 milliárd forintot biztosít a minisztérium az egyetemek, főiskolák segítésére. Ebből az összegből finanszírozhatják a 2001. évi hallgatói létszám bővüléséből fakadó többletköltségeket, a lejáró ötszáz Széchenyi professzori ösztöndíjasok kereset-kiegészítését, illetve a tavalyi oktatói béremelésből fakadó költségeket.
Pálinkás József elmondta: az egyetemek, főiskolák Országgyűlés által jóváhagyott támogatása 2000-ben 99 milliárd forint volt, 2002-ben 104 milliárd forint. 2001-ben felülvizsgálták a fejezeti előirányzati lehetőségeket, s az esélyteremtés érdekében 1,4 milliárd forinttal növelték az egyetemek, főiskolák támogatását – közölte a miniszter.