Nem vizsgálódhat az ombudsman Terry Black örökbefogadási ügyében, mert azzal kapcsolatban több bírósági pert indítottak. A jogszabályok szerint a jogőrök olyan ügyekben nem vizsgálódhatnak, melyek bírósági szakban vannak.

Az országgyűlési biztoshoz bárki fordulhat, ha megítélése szerint valamely hatóság határozata, vagy intézkedése elmulasztása miatt sérelem érte. Néhány példa a bepanaszolható hatóságokra:

  • minisztériumok, országos hatáskörű szervek,
  • fegyveres erők,
  • rendőrség, rendészeti szervek,
  • nemzetbiztonsági szolgálat,
  • igazságügyi szervek – kivéve bíróság,
  • fővárosi, megyei és települési önkormányzatok és kirendeltségeik,
  • államigazgatási jogkörben eljáró egyéb hivatalok (pl. földhivatal, kárpotlási hivatal),

közszolgáltató

Hatáskör hiányában lezárta vizsgálatát az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese Rácz Károly, művésznevén Terry Black örökbefogadási ügyében. A hivatal közleménye szerint a művész ügyvédje arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy az ügyben több bírósági eljárás is folyamatban van. A törvény értelmében az országgyűlési biztos nem vizsgálhat olyan ügyeket, amelyekben a bíróság dönt.

Mint ismert: a XVI. kerületi gyámhivatal tavaly decemberben rendelte el a Terry Black által nevelt, örökbefogadott kisfiú átmeneti nevelésbe vételét. A transzszexuális előadóművész nem adta át a gyermeket a határozatot végrehajtó piliscsévi jegyzőnek, aki később elfogultságot jelentett be az ügyben.

Ezt követően az ügy a tatabányai jegyzőhöz került, aki lapinformációk szerint határozatlan időre elnapolta a gyermek átmeneti nevelésbe vételéről szóló határozat végrehajtását. Az ügyben ugyanis hivatalból vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság – a kisfiú hivatalos gyámja, a VIII. kerületi gyámhivatal által indított perben – úgy döntött: jogtalanul tartja magánál Terry Black a kisfiút. Az elsőfokú döntés szerint a transzszexuális előadóművésznek ki kell adnia a gyereket azután, hogy jogerőre emelkedik a bírósági határozat. Terry Black ügyvédje ugyanakkkor elmondta, hogy fellebbeznek a döntés ellen.