James Billington, az amerikai Kongresszusi Könyvtár jogdíjfelelőse a lemezkiadók által kért jogdíj felét tervezi bevezettetni az online rádiók számára. A döntés a négy évesre húzódott vita végét jelzi, a rádiók azonban állítják, hogy tönkremennek. A lemezipar hallgat.

Az amerikai webes rádiók a jövőben 0,07 centet kötelesek fizetni minden lejátszott zeneszámért, archív felvételeik sugárzása után pedig 0,02 centet tejelnek számonként a lemezkiadóknak. Kapcsolódó dolgokért az adók jogdíjaik 8,8 százalékát kötelesek befizetni. Mint már korábban az Indexen írták, a szerzői jogi jogdíjak döntőbizottsága (CARP) februárban 0,14 centes jogdíjat javasolt – ezt azonban a webrádiók egyhangúlag végzetesnek nevezték és elutasítottak.

Billington főkönyvtáros döntését követően az online rádióknak negyvenöt napjuk van, hogy összeszedjék az 1998-ig visszamenő jogdíjakat. A világ egyik leghallgatottabb internetes rádiója, a Live365 havi 8,4 millió órás sugárzási idejével körülbelül egymillió dolláros befizetésre készülhet. “Annyi év után úgy volt, hogy idén nyereségesek leszünk, de nem leszünk.” – kommentálta a dolgot a cég alelnöke, John Jeffery. A Live365-ön elérhető egyéni webrádiók amelyek eddig hét dollárt fizettek a portálnak havonta, most valószínűleg nagyságrendekkel emelkedő díjakkal lesznek kénytelenek szembenézni – kezdve az ötszáz dolláros sugárzási engedéllyel. A Live365 adóit hallgató felhasználók számára a választék így hamarosan a földi sugárzású adókhoz hasonló monotóniává aszalódik.

Cary Sherman, az öt legnagyobb lemezkiadóvállalatot tömörítő RIAA elnöke állítja, hogy nem céljuk a kis internetes rádiókat ellehetetleníteni. “A webes rádiók jók nekünk.” – mondja Sherman. Egyes jelentések szerint a jogdíjak a lemezkiadókat is megosztották: az egyik tábor szerint túlzottan magas díjakat állapítottak meg, a másik szerint nem elég magasakat. Jonathan Potter, a webrádiók érdekeit képviselő Digital Media Association vezetője csütörtökön bejelentette: az amerikai törvényhozáshoz fordul a jogdíjak miatt. Nem lenne példátlan eset, ha a Kongresszus új (alacsonyabb) jogdíjak megállapítását rendelné el, ahogy azt a műholdas tévék adásának újrajátszásával kapcsolatban tette. Ez az út azonban időigényes és mindkét fél számára előnytelen. A rádióknak azért, mert csődjüket egy másodperccel sem késleltetné, a lemezkiadóknak azért, mert az igazságügyminisztérium jelenleg is kartellgyanú miatt vizsgálódik az ipar profitmaximalizáláshoz kötődő gyakorlatai miatt, és hasonló dolgokon tűnődik Marilyn Hall Patel bírónő is a Napster kontra RIAA perben.