A fővárosiak kétharmada nem bízik abban, hogy a rendőrség felderíti a betöréses lopások tetteseit, a más városokban élők több mint fele viszont igen; a tanyán élők túlnyomó többsége pedig szinte biztos abban, hogy nem találják meg a tetteseket.

Ez derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) internetes honlapján készített – a lakosság vagyonbiztonsági ismereteit felmérő – közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét hétfőn ismertették az ORFK Kommunikációs Osztályának nyílt napján. A közvélemény-kutatás eredményéről Pécsi Piroska, a honlap szerkesztője számolt be, és elmondta: a rendőrségi honlapon közzétett kérdőívre december 28-tól január 15-ig összesen 1189-en válaszoltak. Túlnyomórészt férfiak és a 20-40 év közötti korosztály tagjai töltötték ki a tesztet, legnagyobb számban a közép-, illetve felsőfokú végzettséggel rendelkező képviseltették magukat. Nagyjából egyenlő arányban válaszoltak a fővárosban és más városokban élők, míg – hozzájuk képest – a községben, nagyközségben és különösen a tanyákon élők csak kis számban töltötték ki a kérdéssort. Lakóház szerint meglehetősen egyenlően oszlottak meg az arányok a családi házban, lakótelepi lakásban, illetve lakóházban élők között.

A felmérés szerint a családi házak 80 százaléka nem rendelkezik hevederzárral, a lakótelepi lakások felében szintén nincs ilyen eszköz, a társasházak több mint felében viszont van. A lakótelepi lakások több mint kétharmada rendelkezik széles látókörű optikai kitekintővel az ajtón, fővárosban és vidéki városban élők közel azonos arányban bírnak ilyennel, a községekben élők több mint kétharmadának ajtaján viszont nincs ilyen eszköz. A lakótelepi lakásban élők 71 százaléka válaszolt úgy, hogy akkor is kulccsal zárja lakása ajtaját, ha otthon tartózkodik, hasonló az arány a társasházban lakók körében is, a családi házban élők fele viszont nem szokta magára zárni ajtót; a fővárosban élők többsége – 70 százalék – zárja az ajtaját.

Jellemzően, ha hivatalos személyként ismeretlen idegen csenget be, az emberek 80-85 százaléka kér igazolványt mielőtt beengedné, de nincs jelentős különbség a tekintetben, hol él a válaszadó. A családi házak 70, a lakótelepi lakások 90 százalékában van vagyonvédelmi riasztó rendszer, de ez inkább a fővárosban és városban jellemző. Jellemzően 75-80 százalék ürítteti mással postaládáját, ha hosszabb ideig nem tartózkodik otthon, és nincs jelentős különbség abban, hol él a válaszadó. A családi házban élők 25 százaléka használ időkapcsolós lámpát, ha éjszaka nem tartózkodik otthon, a lakótelepiek 90 százaléka viszont nem. A válaszadók körülbelül 25 százaléka készített leltárt otthonában lévő értékeiről.