A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) szerint a kishatárforgalmi vízum bevezetésére vonatkozó brüsszeli javaslat nem válthatja ki a határon túl élő magyaroknak nyújtandó kettős állampolgárságot.

A VMDP hétfői közleményében előrelépésként értékeli Szabó Vilmosnak, a Miniszterelnök Hivatal politikai államtitkárának kijelentését, miszerint Magyarországon a határon túli magyarok iránti viszonyulás napi politikán felülemelkedő, össznemzeti kérdés, s hogy “elindult a Kárpát-medencei magyarság határok megváltoztatása nélküli újra egybekapcsolása”.

A VMDP szerint azonban ezzel a megnyilatkozással nehezen egyeztethető össze Tóth Tamás külügyi szóvivő értékelése, miszerint ha az unió a kishatárforgalmi vízum elfogadása mellett dönt, “az optimális kiegészítése lenne a kedvezményes magyar vízumszabályoknak, és akár a kettős állampolgárságról szóló nézeteltérések élét is elvehetné”.

A VMDP ismételten hangsúlyozza, hogy a kishatárforgalmi vízum bevezetésére vonatkozó brüsszeli javaslat – amely a magyar-szerb határtól 50 kilométerre eső sávban élőknek jelenthet csak valamiféle megoldást -, egyáltalán nem válthatja ki a kettős állampolgárságot. A párt álláspontja szerint a Kárpát-medencében élő magyarok határmódosítás nélküli politikai integrációja immár visszafordíthatatlan folyamatában mind a kettős állampolgárság, mind a magyar (perszonális) autonómia olyan eszköz, amely hozzájárulhat a trianoni trauma feloldásához.