A társasházakról szóló törvényjavaslat felületes, megkerüli a lényegi problémákat és elodázza a helyes megoldásokat, továbbá nem nyújt védelmet a lakásmaffiával szemben – mondta Kosztolányi Dénes (Fidesz) hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az előterjesztéshez összesen 291 módosító indítványt adtak be a képviselők, a lakásmaffia-tevékenységet vizsgáló parlamenti albizottság például egy egész módosító csomagot nyújtott be, de a kormány a módosító indítványoknak mindössze tíz százalékát fogadta el, az érdemi javaslatok közül pedig egyet sem – közölte az ellenzéki honatya a zárószavazás előtt álló javaslatról.

„Lamperth Mónika szocialista belügyminiszter magára hagyta a társasházakat a lakásmaffia elleni küzdelemben“ – vélekedett Kosztolányi Dénes.

Elengedhetetlennek nevezte, hogy a jogszabályban erősítsék a tulajdonosi pozíciókat, biztosítsák a szomszédjogot, újítsák meg a nyilvántartások és adatszolgáltatások rendszerét. Az ellenzéki képviselő fokozott jogképességet nyújtana a társasházaknak, amelyek szerinte jogi személyiséggel is rendelkezhetnének.

Kosztolányi Dénes indokoltnak nevezte a társasházak feletti ügyészségi törvényességi felügyelet bevezetését is.

Frakciótársa, Szentgyörgyvölgyi Péter azt rótta fel a kormánynak, hogy a közös képviselők érdekvédelmi szervezetével való egyeztetés nélkül nyújtotta be a parlamentnek a törvényjavaslatot.

Arra kérte a kabinetet, hogy vonja vissza az előterjesztést. Reményét fejezte ki, hogy ha a kormány ezt mégsem teszi meg, a parlamenti többség leszavazza a szerinte alkalmatlan javaslatot.