A NATO-csapatmozgások engedélyezésével kapcsolatos alkotmánymódosítást fogadta el az Országgyűlés hétfőn. A változtatás lényege, hogy nem a parlament, hanem a kormány dönthet a NATO-akciókban való magyar katonai részvételről.

A törvénymódosítás életbe lépéséig a parlament kétharmados támogatása kell ahhoz, hogy magyar katonák részt vehessenek valamely nemzetközi szervezet katonai akciójában. Az alkotmány módosításával a NATO-csapatmozgások engedélyezése a jövőben az Országgyűléstől a kormány hatáskörébe kerül.

Kikerült ugyanakkor a végső javaslatból a Honvédelmi Minisztérium eredeti tervezetében szereplő néhány részlet, így ENSZ-, EBESZ- és európai uniós felkérésekre nem vonatkozik a változtatás.

Simicskó István fideszes képviselő korábban azt mondta: az ENSZ- és az európai uniós felkérés esetében jelenleg nem támogatnák az alkotmánymódosítást. Az ellenzéki politikus közölte: ezt azért nem tartják aktuálisnak, mert az ENSZ nem katonai védelmi szövetség, az Európai Uniónak pedig még nincs önálló hadereje.

A képviselők a törvény sürgős kihirdetését is megszavazták.