Lengyelország fellépésének hatására lekerült a sokat vitatott szoftverszabadalmi irányelv az EU Halászati és Mezőgazdasági Tanács ülésének napirendjéről, és azt idén így már biztos nem fogadják el. Az FSF.hu Alapítvány, a NETÉRT Egyesület és a Zöld Pók Alapítvány felszólítja a Magyar Kormányt, hogy így nyert időt használja ki, és tegyen meg mindent azért, hogy a direktíva szövege egyértelmű legyen, és kizárja a szoftverszabadalmakat!

Az informatikai miniszterhelyettes kedden Brüsszelbe utazott, a Halászati és Mezőgazdasági Bizottság ülésére, hogy bejelentse: egyértelműbb, a szoftverekre vonatkozó szabadalmakat kizáró szoftverszabadalmi direktívát szeretne. Ezt a szabadalmi hivatal állásfoglalása alapján tette. Az informatikai miniszterhelyettest Wlodzimierz Marcinskinek hívják, és a lengyel kormány tagja. Az állásfoglalást is a lengyel szabadalmi hivatal fogalmazta meg.

Marcinski kifejtette: “Lengyelország azt szándékozik elérni, hogy az EU számítógéppel megvalósított találmányokkal kapcsolatos törvénye félreérthetetlen legyen, és egyúttal elérje a számítógépi programok szabadalmazás alóli kizárását.” Hivatkozott továbbá arra, hogy a jelenlegi gyakorlat ellentmondásos a tagállamokban, és az Európai Szabadalmi Hivatal tevékenysége, amelynek során több ezer szabadalmat jegyzett be számítógépes programokra: “tisztán észrevehető, valamint ez a tevékenység nem folytatható ilyen mértékben.” Kért még némi időt, hogy Lengyelország a Tanács számára előkészíthesse a megfelelő anyagot. Végül ismét hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a direktíva félreérthetetlen legyen és kizárja a szoftverek szabadalmazhatóságát.

Illetlenség vagy segítség?

Egy hasonló lépés várható fogadtatását Magyarországon is többen latolgatták. A direktíva magyar ellenzői azzal érveltek, hogy a további tárgyalás szorgalmazása várhatóan több ország (például Németország) számára megkönnyebbülést hozhat, hiszen mindenhol komoly nyomással kell a kormányoknak szembenézniük a direktíva miatt. Mint emlékezetes, a holland kormányt a holland parlament egyenesen felszólította a májusi szavazatuk visszavonására, a német parlament is fogadott el az ügyben határozatot. A magyar és a litván kormány sem véletlenül csatolt nyilatkozatot a direktívához.

A magyar külügyminisztérium is értékelte a helyzetet, és úgy találta hogy egy ilyen lépés nemkívánatos diplomáciai következményekkel járhat.

Az első reakciókból úgy tűnik, a direktíva magyar ellenzőinek volt igazuk. A hazai és nemzetközi szabad szoftveres közösség örömmel vette, hogy egyelőre nem fogadták el a szoftverszabadalmi irányelvet. Az FSF.hu Alapítány, a NETÉRT Egyesület és a Zöld Pók Alapítvány felszólítja a Magyar Kormányt, hogy így nyert időt használja ki, és tegyen meg mindent azért, hogy a direktíva szövege egyértelmű legyen, és kizárja a szoftverszabadalmakat!

Ezt a lépést jelen pillanatban érdemi tárgyalás (az ún. B napirendi pont) kérelmezése jelenti még 2005. január 10-e előtt. A kérelem bejelentése annak a valódi helyzetnek a felismerését jelentené, hogy nincsen egyetértés a tanácsban a direktíva megszövegezését illetően – nem véletlenül halasztották el az irányelvtervezet elfogadását. A bejelentéssel megnyílna az út a párbeszédre, így annak az esélye, hogy valóban egy közös álláspont kerüljön elfogadásra.

További információ:
Fidrich Róbert, elnök, Zöld Pók Alapítvány (tel: 20/311-5399)
Németh Attila, elnök, NETÉRT Egyesület (tel: 30/9325-720)
Tímár András, FSF.hu Alapítvány (tel.: 06-30-241-3567)
Magosányi Árpád, szakértő (tel: 20/354-7513)