Elöljárói bűncselekmény gyanújával jelentette fel Gergényi Pétert egy volt rendőr. A BRFK akciócsoportjának egykori főtörzszászlósát súlyos testi sértés gyanújával bocsátották el azonnali hatállyal három éve. Az elbocsátott rendőr azonban munkaügyi pert indított, amit megnyert – adta hírül a HírTv.

A vád szerint két férfit vert meg a volt rendőr főtörzszászlós társaival – szolgálaton kívül, 2003 novemberében. Az ügyészség társtettesként elkövetett súlyos testi sértés gyanújával büntetőeljárást, a BRFK pedig belső vizsgálatot indított az ügyben. Rónyai Pétert három héten belül leszerelték, az etikai bizottság határozata szerint magatartásával méltatlanná vált a hivatásos szolgálatra.

A bulvársajtó a vasprefektus vasszigoraként tálalta az esetet. Rónyai panaszát elutasította az országos rendőrfőkapitány. Ezek után a leszerelt rendőr munkaügyi pert indított, amit tavaly októberben jogerősen megnyert. Az ítélet szerint az etikai bizottság csak azután bocsáthatta volna el, ha bűnösségét jogerősen megállapítja a bíróság a súlyos testi sértés vádjában.

Rónyai a Hír Televíziónak elmondta: a másodfokú munkaügyi bíróság részítéletben határozott a visszahelyezéséről, munkaviszonya helyreállításáról, és az elsőfokú bíróság hatáskörébe visszautalta a pénzügyi döntést. Mint mondta: 45 havi bér kifizetése a tét.

A vádhatóság elöljárói hatalommal való visszaélésnek minősítette át az ügyet, és február közepén elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A Hír Televízió úgy tudja: Rónyai Péter esete nem egyedi. A tévé információi szerint tíz volt rendőr van hasonló helyzetben.