Az Országgyűlés hétfőn lefolytatta az általános vitát arról a határozati javaslatról, amely vizsgálóbizottságot hozna létre az 1998-2006 között a parlament, a Miniszterelnöki Hivatal és a minisztériumok által államháztartáson kívüli szervezetek részére juttatott ingyenes vagyonnal kapcsolatos eljárások szabályszerűségére.

Az előterjesztő Göndör István szocialista képviselő kifejtette: hagyományosan a legnagyobb korrupciós rizikónak számít az állami pénzek megszerzése, ezért világosan kell látni ezeknek a folyamatoknak a pályázatait, a döntési mechanizmusait és az említett ingatlanok és más vagyon felhasználását. Szerinte erre azért is nagy szükség van, mivel az európai uniós támogatások hasonló döntési mechanizmusokkal kerülnek államháztartáson kívüli szervezetekhez.

Mivel az említett időszak több kormányzati ciklust ölel át, Göndör István szerint valóban független testületre van szükség, hogy annak munkája ne politikai adok-kapokról szóljon. Ezért – mint mondta – kész tárgyalásokat kezdeni az ellenzéki frakciókkal, majd saját képviselőcsoportjával is elfogadtatni annak eredményét.

Göndör István kiemelt egy általa megfogalmazott korlátozást. Ennek értelmében a vizsgálóbizottság nem foglalkozhatna olyan ügyekkel, amelyek esetében már vizsgálati szakaszba ért a rendőrség, vagy az ügyészség.

A vitában felszólaló Pettkó András (MDF) elvben támogatta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága által egyhangúlag általános vitára ajánlott határozati javaslatot. Megjegyezte ugyanakkor: a Centrum Parkolási Kft.-vel és a fővárosi önkormányzat, illetve a parkolási társulások viszonyával foglalkozó, az MDF által felállítani kezdeményezett vizsgálóbizottság mindmáig nem kezdhette meg működését, mivel a kormánytöbbség “egy szokásos MSZP-s trükkel” meggátolta azt.

Pettkó András javasolta, hogy a vizsgálóbizottság ne 90 napig, hanem hosszabb ideig működjön. Az MDF képviselője arra is kitért, hogy az elmúlt 17 évet nézve – egy-kettőt leszámítva – egyetlen parlamenti vizsgálóbizottságnak sem volt értelme.

Az elnöklő Harrach Péter lezárta az általános vitát.

Napirend utáni felszólaló híján az alelnök bezárta az ülést, az Országgyűlés kedden reggel 9 órakor folytatja munkáját.