Szabó Máté az állampolgári jogok új országgyűlési biztosa. A parlament hétfői ülésén választották meg a képviselők titkos szavazáson. Szabó Máté kinevezését 290-en támogatták, 37-en pedig nem, 23 szavazat érvénytelen volt. Az új általános ombudsman megbízatása 6 évre szól.

Megválasztották az Országgyűlés új jegyzőjét is, az SZDSZ-es Gulyás József kinevezésére 304-en szavaztak igennel, és 26-an nemmel, 19 voks érvénytelen volt.

Az SZDSZ üdvözli Szabó Máté megválasztását

Az SZDSZ gratulál Szabó Máténak megválasztásához. A liberális frakció már júniusban, amikor a köztársasági elnök az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelölte Szabó Mátét, egyhangú támogatásáról biztosította. A liberális párt úgy találta, tudományos munkássága és politikai függetlensége alkalmassá teszi a tisztség betöltésére.

Az SZDSZ egyebek között azt várja Szabó Mátétól, állásfoglalásai során kiemelten kezelje a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, és számítanak kiállására a homoszexuálisok jogegyenlőségéért – áll Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetőjének hétfői közleményében.

A frakcióvezető azt írja: kiemelten fontosnak tartják a civil társadalom jogérvényesítő képességének védelmét és megerősítését az állami és közszolgáltatókkal szemben, és ugyanilyen fontos a határozott fellépés a közigazgatási feladatot ellátó szervek által okozott sérelmek orvoslásakor. A reformok számon kérhetőséget hoznak az állami és közösségi szférába, Szabó Mátétól ennek az elvnek következetes képviseletét várják – zárul a dokumentum.