A múlt hét legfőbb gazdasági eseménye az volt, hogy az osztrák OMV ismét kísérletet tett térségi vetélytársának, a Molnak a felvásárlására. A magyar pénzügyi felügyelet tiltott piacbefolyásolásnak minősítette az OMV feltételekhez kötött vételi ajánlatát. Az ügy hullámai Bécs és Budapest mellett Brüsszelt is elérték.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az OMV-t 25 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezések megsértése miatt. A PSZÁF megállapította, hogy a Mol névre szóló törzsrészvényeire kötött ügyletekben, illetve az OMV időközben nyilvánosságra hozott szándéknyilatkozatában megfogalmazottak alapján sérültek a piacbefolyásolásra és a vállalatfelvásárlásra vonatkozó törvényi rendelkezések.

A PSZÁF megállapította: az OMV szeptember 25-én szándéknyilatkozat jelentetett meg és juttatott el a Mol igazgatóságának azzal, hogy kész a Mol-részvényeseinek 32 ezer forintos részvényenkénti vételáron ajánlatot tenni, amint megszűnik a társaság alapszabályában rögzített tízszázalékos szavazati korlát. A másik feltétel az volt, hogy vonják be azt a mintegy negyvenszázaléknyi részvényt, amelyet a Mol menedzsmentje ellenőriz.

Az OMV közölte azt is, hogy ajánlata kizárólag attól függ, meg tudja-e szerezni a szavazatok legalább ötven százalékát, valamint az Európai Unió versenyjogi jóváhagyását. A magyar pénzügyi felügyelet szeptember 25-én megkereste az osztrák céget, pontosítandó, hogy a szándéknyilatkozatban foglaltakat vételi ajánlatnak tekinti-e. Az OMV közölte: szándéknyilatkozata nem minősül nyilvános vételi ajánlatnak. Válaszul a felügyelet azt jelentette be, hogy az OMV a nyilvánosságot félrevezető információt közölt. A bírság összegének megállapításakor a felügyelet súlyosbító körülményként értékelte, hogy a jogsérelem egy a tőkepiac biztonságos, átlátható működése szempontjából kiemelkedő súlyú szabály megsértésével történt. A tiltott piacbefolyásolás érintette a Mol törzsrészvényének tőzsdei kereskedését.

Veres János pénzügyminiszter szerint valamennyi tőkepiaci szereplőnek kötelessége az érvényes magyar törvényeket figyelembe véve cselekednie, ezért amelyik szervezet nem veszi figyelembe a szabályokat, büntetésre számíthat.

Még ha az Európai Unió szorosan figyeli is az OMV–Mol-ügy fejleményeit, rövid távon semmit sem tehet a lex Mol néven emlegetett törvény ellen – írta a Die Presse című osztrák lap. Ismertetve a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat hátterét, az újság rámutatott, hogy a brüsszeli bizottság csak hosszú eljárással tudná Magyarországot a törvény megváltoztatására kényszeríteni, de addigra “az OMV–Mol-affér már régen véget is érne”. A lap úgy tudja, hogy a tervezetet már vasárnap elfogadja a magyar parlament, és a törvény nyolc nap múlva hatályba is léphet.

A Mol részvényesei minden bizonnyal növelni fogják a nyomást, miután a Mol vezetése hevesen ellenzi az OMV 14 milliárd eurós átvételi próbálkozását – írta a Wall Street Journal Europe. A Mol a visszavásárolt részvényeit kölcsönadta “baráti” intézményeknek. Vagyis a szavazatoknak több mint a negyven százalékát ellenőrzi, és ez elég bármilyen, a tízszázalékos szavazati korlát elmozdítására irányuló kísérlet megakadályozására.

Az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalat tiltakozott a PSZÁF által rá kiszabott 25 millió forintos bírság miatt, és bejelentette, hogy minden lehetséges jogi eszközt igénybe vesz a döntés megváltoztatására.

Martin Bartenstein miniszter az osztrák olajipari vállalat, az OMV – a Mol és a magyar kormány által egyaránt elutasított – felvásárlási szándékával kapcsolatban a Financial Times Deutschland című lapnak nyilatkozva kijelentette: Ausztria azt javasolja a magyar kormánynak, hogy vásárolja meg a magyar vállalat részvényeinek 25 százalékát plusz egy részvényt, ami blokkoló kisebbségi részesedést garantálhatna a magyar hatóságoknak. Bartenstein szerint ezzel a magyar kormány biztosíthatná, hogy az OMV ne vehesse át a Molt, hanem ehelyett “egyenlő partnerek közötti összeolvadás” valósulna meg.