Az október 9-ei, keddi lisszaboni nemzetközi konferencián a Bizottság – az Európai Unió Elnökségével és az Európa Tanáccsal közösen – újfent hangsúlyozta: a halálbüntetés kiszabását minden körülmények között nyíltan ellenzi.

Barroso elnök szerint „Az Európai Unió nyíltan ellenzi a halálbüntetést és nemzetközi színtéren is állhatatosan szorgalmazza annak eltörlését, mivel az vétek az emberi méltóság ellen. Célunk, hogy a világon minél többen lássák azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az eltörlést támogatók népes tábora – civil szervezetek és magánszemélyek egyaránt – tesz az ügy érdekében.”

A Bizottság alelnöke és egyben igazságügyi biztosa, Franco Frattini hozzátette: „Ma már büszkén jelenthetjük ki, hogy a halálbüntetést sikerült száműzni az európai igazságszolgáltatási modellből. Eltökéltek vagyunk abban, hogy ez hamarosan az egész világon így lesz.”

Eddig már 133 ország számolta fel a gyakorlatban vagy törölte ki jogrendjéből a halálbüntetés intézményét, ami azt jelenti, hogy egyre több és több ország csatlakozik az ellenzők táborához.

Az emberi jogok iránti tisztelet megszilárdítására vonatkozó közös külpolitikai célkitűzéseivel összhangban az Európai Unió mára a halálbüntetés eltörlésének egyik élharcosává vált. Idén júniusban az ENSZ Közgyűlésen az EU határozat-javaslatot terjesztett elő a kivégzésekre vonatkozó nemzetközi moratóriumról.

Az Európai Bizottság 1994 óta világszerte közel 30 halálbüntetés-ellenes projektet részesített támogatásban, összesen mintegy 15 millió euró értékben.