Amennyiben nem születik megegyezés az érintett települések között, abban az esetben akár el is veszítheti a világörökség címet a Tokaj-hegyaljai borvidék – így summázott Ódor Ferenc (Fidesz), a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke miskolci sajtótájékoztatóján szerdán.

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék településeinek polgármesterei, képviselői ültek egy asztalhoz szerdán Miskolcon. A tanácskozást Ódor Ferenc hívta össze annak apropóján, hogy a Világörökség részeként nyilvántartott térség egyik meghatározó települése, Szerencs önkormányzata decemberben úgy döntött: megfontolja kilépést a jeles társulásból.

Ehhez a kezdeményezéshez sok más település is csatlakozni kíván, szerintük ugyanis a világörökségi előírások korlátozzák az iparfejlesztést, e nélkül pedig szinte lehetetlen a munkahelyteremtés, ugyanakkor a többség ragaszkodik a titulushoz.

A tanácskozáson Fejérdy Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal általános elnökhelyettese, a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság titkárságának vezetője azt mondta: a megosztottságnak az is következménye lehet, hogy a teljes Tokaji Történelmi Borvidék elveszítheti a világörökség címet.

Korábban tíz – a világörökségi területen lévő – település jelentette be, hogy fontolgatja a világörökségből való kiválást. A szerencsi képviselő-testület pedig tavaly decemberben már úgy határozott, hogy „kéri a döntésre jogosult szervektől – a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságától (VMNB) és a Magyar Köztársaság Kormányától – Szerencs város közigazgatási területének a Tokaji Történelmi Borvidék kultúrtáj világörökségi területéből történő kivonását”.

Rónavölgyi Endréné szerencsi polgármester, az MSZP országgyűlési képviselő szerint a világörökség cím elnyerése óta a várost elkerülték a befektetők, ipari fejlesztést nem történt, új álláshelyek nem létesültek. Az eddigiek ráirányították a figyelmet a világörökséggel kapcsolatos szabályozás hiányosságaira.

Megfogalmazása szerint “világörökség ide, vagy oda”, Tokaj-Hegyalja képtelen csak a szőlő- és bortermelésből, illetve az ehhez kapcsolódó idegenforgalomból megélni.

Májer János, Tokaj polgármestere, a Tokaji Történelmi Borvidék Világörökségi Egyesület elnöke ugyanakkor úgy vélte: a területrendezési tervek és maga a világörökségi cím nem jelent akadályt az észszerű iparfejlesztésnek a térségben.

A kilépés mellett kardoskodók, és az ezt ellenzők abban egyetértettek: hiányzik a világörökségi törvény és a kiemelten védett területek kezelésére sincs megfelelő forrás Magyarországon.