Az uzsorakölcsön kárvallottjainak kíván segíteni a rendőrség azzal a falinaptárral, amelyet 50 ezer példányban nyomtattak ki, és amelyet az elkövetkező napokban önkormányzatokhoz, intézményekhez és civil szervezetekhez juttatnak el – közölte Dudás Péter alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón Miskolcon.

Uzsorakölcsönök, illetve az úgynevezett szocpolos csalások – szociális juttatások jogosulatlan igénybevétele – ügyében nyomoz a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplénben, a megtévesztettek többnyire hátrányos helyzetűek, írni-olvasni alig tudnak, szenvedélybetegek, munkanélküliek, könnyen megtéveszthetők és ezzel sokan visszaéltek, visszaélnek – említette meg Dudás Péter, mi a magyarázata a kiadvány megszületésének.

A rendőrség már az elmúlt évben kidolgozta Nehéz Út elnevezésű megelőző programját, amelynek elsődleges célja, hogy az egyébként is fokozottan hátrányos helyzetű emberekből ne váljanak áldozatok, ne legyenek kárvallottjai egy jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek, az uzsorakölcsönnek – jegyezte meg az alezredes, hozzátéve: a jogalkotóknak köszönhetően az uzsora fogalmát mostantól a Büntető Törvénykönyv is ismeri.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium hathatós támogatásával, mintegy négymillió forintból 50 ezer példányban készített falinaptárat – amely képregényszerűen mutatja be azt, hogyan kényszerül egy család az uzsorakölcsönre, és hová, milyen “megállókon” keresztül vezet ez az út – február 5-éig juttatják el a települési önkormányzatoknak Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya és Szolnok megyében.

Ugyanakkor 8-10 perces videofilmeket is gyártattak, amelyek az uzsorával és a szocpolos lakásokkal való visszaélésekkel foglalkoznak. Az ezer darab DVD-ből a megyék érintett önkormányzatai kapnak, amelyek a tömegközlekedési eszközökön hirdetésekkel is megpróbálják tudatosítani az uzsora veszélyeit.

A rendőrség arra törekszik, hogy a hátrányos helyzetűeknek hiteles tájékoztatást adjon az őket fenyegető veszélyekről, azok elhárításáról – tette hozzá Dudás Péter.