Csaló vert át egy sikkasztó végrehajtót, különböző indokokkal kölcsön kérte tőle az általa eltulajdonított mintegy 50 millió forintot, amit nem adott vissza – derült ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság egyik tárgyalásán Nyíregyházán csütörtökön.

A büntetőperben elsőrendű vádlottként szereplő sikkasztó végrehajtó 70 ügyben az adósoktól befolyt mintegy 50 millió forintot kötelezettsége ellenére nem fizette ki a végrehajtást kérőknek. Az összeget leemelte a végrehajtói letéti számláról és azzal sajátjaként rendelkezett.

Kiderült: a férfitől egy nő, a másodrendű vádlott, különböző indokokkal – például gyógykezelés és lakásvásárlás címén – kölcsönkérte a pénzt.

A végrehajtó közben a sikkasztás mellett csalást is elkövetett; miután a számlán nem maradt pénz, különböző személyektől lakásvásárlási céllal ő is kért kölcsönt, több mint hatmillió forintot, pedig tudta, visszafizetni nem lesz képes.

Az ügynek lett egy harmadrendű vádlottja is, ugyancsak egy nő, aki hamis egyetemi végzettséget igazoló oklevelet, államigazgatási főiskolai bizonyítványt és nyelvvizsga-bizonyítványt készíttetett egy ismeretlen személlyel a másodrendű vádlottnak. Az utóbbi a hamis jogi oklevéllel, doktori címmel ellátott személyi igazolványt és lakcímkártyát készíttetett magának az egyik budapesti okmányirodában.

Az ügyben elsőfokú ítélet már korábban született, a sikkasztó végrehajtót 3 év 6 hónap börtönre, az őt átverő csalót 2 év börtönre büntették, illetve az utóbbi budapesti lakására és a tőle lefoglalt több mint 1,5 millió forint készpénzre vagyonelkobzást rendeltek el. Az okirat-hamisítót 90 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

Az első- és másodrendű vádlott fellebbezésére másodfokon csütörtökön tárgyalta volna az ügyet a Szabolcs Megyei Bíróság, de az egyik védő betegsége miatt áprilisra elnapolta a tárgyalást.