Áthidaló kölcsönt kaphat a banktól az az álláskereső, aki 2008. szeptember 30. után vesztette el a munkáját, és vállalja, hogy a lakásvásárlási, -vagy felújítási hiteléből a szerződés időtartama alatt havi minimum 10 ezer forintot törleszt. Az áthidaló kölcsön időtartama alatt az állam garanciát vállal a bank felé – ezt tartalmazza a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességre szóló, hétfőn elfogadott törvény.

Az állam – a központi költségvetés terhére – két évig kezesként felel a pénzintézet által folyósított áthidaló kölcsön szerinti tőketartozás és kamattartozás összegéért.

A kezességvállaláshoz a lakáshiteleseknek kell kezdeményezniük a pénzintézeteknél a szerződéskötést 2009. szeptember 30-ig. Az áthidaló hitelszerződést azzal a pénzintézettel köti az ügyfél, amelytől a lakáshitelt is felvette, így az adósnak két hitelszerződése lesz.

Minderre azonban csak akkor nyílik majd lehetőség, ha törvényt az Európai Bizottság jóváhagyja, az ezt követő 15. napon lép hatályba ugyanis a jogszabály.

A törvény szerint azok az adósok kérhetik az áthidaló kölcsönt, aki álláskeresőnek minősülnek, és akik 20 millió forintnál nem nagyobb eredeti hitelösszeggel rendelkeznek, illetve a hitel fedezetéül lekötött lakáson kívül nincs másik lakásuk, és igazolják, hogy ebben a lakásban laknak családjukkal együtt.

Az adós által a törvényben előírt igazolások valódiságát a pénzintézeteknek nem kell megvizsgálniuk, de ha a tartozás esetleges behajtása során az APEH megállapítja, hogy hamisított iratokkal tévesztették meg a pénzintézetet, akkor az adósnak a kezesség beváltásakor kifizetett összeg 150 százalékát kell megfizetnie.

Az áthidaló kölcsönt legfeljebb 10 év alatt kell visszafizetni azzal, hogy lejárta nem haladhatja meg a lakáscélú kölcsön lejártát.

A pénzintézet forintban folyósítja az áthidaló kölcsönt, amelyet az adós csak lakáscélú kölcsöntartozásának törlesztésére használhat fel; az áthidaló kölcsön összege nem haladhatja meg a még fennálló lakáshitel-törlesztési kötelezettséget.

A hitelszerződéssel kapcsolatban a tőke és kamat összegén kívül más egyéb fizetési kötelezettséget nem írhat elő a bank.

Ha valakinek devizahitele van, azt a folyósításkor érvényes devizaárfolyamon kell forintra átszámítani, a 20 millió forintos korlát miatt.

A központi költségvetés által kifizetett összeg a tartozás eredeti kötelezettjének állammal szembeni tartozásává válik, és azt adók módjára kell behajtani. Az adók módjára behajtandó tartozás előírása, nyilvántartása és végrehajtása az állami adóhatóság feladata – rögzíti a jogszabály.

A törvény célja az előterjesztő szerint, hogy a gazdasági lehetőségekkel összhangban a gazdasági válság hatásait tompítsa, és a rászorult, lakáscélú kölcsönnel rendelkező természetes személyek terheit mérsékelje – rögzíti a jogszabály.