Pécsett januártól tilos a kulturális, az egészségügyi, az oktatási és az egyházi intézmények ötven méteres körzetében, valamint a buszmegállókban és a játszótereken rágyújtani, az új rendeletnek köszönhetően tisztábbak a baranyai megyeszékhely buszmegállói – tájékoztatta az MTI-t Schrancz Richárd, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője kedden.

Az év elején lépett érvénybe az utcai dohányzást korlátozó önkormányzati rendelet Pécsett, melynek értelmében az említett közterületeken tilos rágyújtani. Schrancz Richárd szerint a lakosok kezdik elfogadni az új szabályozást. “Igaz, a szép szó néha nem elég” – tette hozzá. A dohányzók ugyanis sokszor arra hivatkoznak, hogy nem tudják: tiltott övezetben gyújtották rá.

A közterület-felügyelet vezetője szerint nagy segítségükre lenne a dohányzás tilalmára figyelmeztető táblák kihelyezése, főleg a turistaszezonban. Azt mondta, a Pécs Holding Zrt. ezt megígérte, most várják a táblák kihelyezését. Az önkormányzati rendelet szerint a dohányzási tilalom megszegése szabálysértésnek minősül, és háromtól húszezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtandó, amelyet csekken kell harminc napon belül befizetni. Feljelentés esetén azonban harmincezer forint is lehet a kirótt összeg. Schrancz Richárd elmondta, az eddig kiszabott legnagyobb bírság azonban csak ötezer forint volt.

Pécsen kívül többi között Dombóváron, Szekszárdon, Hódmezővásárhelyen és Kaposváron, valamint a főváros több kerületében tiltották meg eddig az utcai dohányzást.