Kétműszakos munkarendet vezet be a rendőrség a bűnügyi szolgálatánál március 15-től, hogy hatékonyabb legyen a bűncselekmények megelőzése és felderítése – mondta Házi István, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A reggel hattól délután kettőig, illetve a kettőtől este tízig tartó munkarendet előbb a nagyobb, 20-30 fős bűnügyi osztályoknál, ezt követően a kisebbeknél is bevezetik. A főigazgató a változtatást azzal indokolta, hogy így hatékonyabb és gyorsabb lesz a rendőrség.

A forrónyomos szolgálatok az éjszakai órákra továbbra is megmaradnak. Házi István azt is elmondta, kísérleti jelleggel a múlt évben a kétműszakos munkarendet a Pest megyei főkapitányságon már bevezették és sikeresnek értékelik.

A vezérőrnagy megjegyezte, a változatással elérik azt is, hogy a járőrökkel együtt minél több nyomozó legyen a terepen, amikor a potenciális bűnözők, illetve a bűncselekmények lehetséges sértettjei az utcán vannak, így csökkenhet az elkövetői kedv, és a bűncselekmények száma.

Házi István azt is elmondta, hogy az új rendszerben műszakpótlékot kell majd fizetni a délutáni órákra beosztott rendőröknek, de ez költséghatékonyabb is lesz, mert korábban, ha készenléti szolgálatosként rendelték be a nyomozót, túlóradíjat kellett fizetni, ami magasabb összeget jelentett.

A vezérőrnagy elismerte, hogy a kétműszakos munkarend bevezetéséről még nem egyeztettek a szakszervezetekkel, de, mint mondta, erre március 15-ig még van idejük, és nem gondolja, hogy az érdekképviselet a változtatás ellen tiltakozna, ugyanis ez plusz juttatást jelenthet a rendőröknek.

Kérdésre válaszolva a bűnügyi főigazgató azt is elmondta, ezentúl nem úgynevezett korpótlékot, hanem szolgálati pótlékot kapnak majd a rendőrök, hogy így tartsák vissza a ma még igen vonzó feltételek miatt 25 év után nyugdíjba készülő, tapasztalt rendőröket. Hozzáfűzte, a nyugdíjtörvény 2010 január elsejei változtatásával maximalizálja a juttatás melletti kereset összegét, így ha egy nyugdíjas rendőr, vagy bárki más másodállásban a minimálbér tizenkétszeresét keresi, elveszítheti nyugdíját.

Házi István arra a kérdésére, miszerint alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette az Alkotmánybíróság azt a jogegységi határozatot, amely szerint be kell számítani a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjának szolgálati idejébe a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolákban töltött tanulmányi időt, azt mondta, értelmezik a jelenlegi helyzetet. Megjegyezte, aki 25 év szolgálati viszonnyal nyugdíjba akart vonulni, az már megtette, így csak azon folyik a vita, hogy 25, vagy 28 év lesz-e a nyugdíj alapja. Hozzáfűzte, a már nyugdíjba vonultakat az alkotmánybírósági döntés nem érinti.