Fegyelmi eljárás indult a helyszínen végig jelen lévő bűnügyi osztályvezető és a tűzvizsgáló ellen a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság ügyében, a háziorvos azonban nem hibázott – ismertette Daróczi Dávid azt az összefoglaló anyagot, amely három minisztériumnak az esettel kapcsolatos jelentését tartalmazza. A dokumentumot a kormány szerdai ülésén megtárgyalta – tette hozzá a kormányszóvivő.

Az összefoglaló tárcajelentésekből megállapítható, hogy az eljárásban mind a rendőri, mind az egészségügyi résztvevők, mind a tűzvizsgálók között vannak olyanok, akik szakmai vagy eljárási hibát követtek el – mondta a kormányszóvivő.

Az Országos Mentőszolgálat budapesti irányító csoportja megfelelően működött, a szolgálat ceglédi csoportjának munkája azonban nem volt megfelelő. Az helyes volt, hogy a helyszínhez legközelebbi állomásról azonnal indítottak egy mentőt, a második mentő azonban késve indult – állapítja meg a jelentés. Mindkét mentőegységre igaz – mondta Daróczi Dávid -, hogy az elvárhatónál hosszabb idő alatt tette meg a helyszínhez vezető utat. Hogy ez miért történt, annak megállapítására az egészségügyi miniszter vizsgálatot kezdeményezett – mondta a kormányszóvivő.

A jelentés szerint az Országos Mentőszolgálat munkatársai szakszerűen jártak el, elláttak és kórházba szállítottak három sérültet, a mentésben közvetlenül részt vevő munkatársak személyes, szakmai munkajogi felelősségre vonása nem indokolt – áll a jelentésben.

A háziorvos – a korábbi feltételezésekkel ellentétben – nem követett el hibát, ő a rá irányadó szakmai szabályokat figyelembe véve látta el feladatát, amelyet az országos szakfelügyelő főorvos és a független igazságügyi orvos szakértő véleménye is alátámasztott.

“A halál megállapításával összefüggő, feladatkörébe tartozó egészségügyi szakfelügyeletet megfelelő színvonalon végezte el, a halál okának megállapítására vonatkozó további vizsgálatokra tett javaslata helyes volt” – mondta Daróczi Dávid.

A tűzoltók az oltás során szakszerűen jártak el, azonban a tűzvizsgáló vélhetően nem kellő felkészültséggel és körültekintéssel állapította meg a tűz okát, azaz vélelmezte a tűz keletkezési okát még a tűzvizsgálat lezárulta előtt, és csak két nappal később rendelt ki független tűzvédelmi szakértőt. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tűzvizsgálóval szemben fegyelmi eljárást kezdeményezett az dabasi képviselő-testületnél.

A jelentés szerint a helyszínbiztosítást végző közrendőrök nem mulasztottak. A rendőrség ugyanakkor nem kellő körültekintéssel bonyolította le a helyszíni szemlét, ezért csak megkésve állapította meg a kettős gyilkosságot. A helyszíni szemlét és az adatgyűjtést végrehajtó készenléti szolgálat tagjai szakszerűtlenül jártak el, a rendőri szervek közül a legsúlyosabb felelősség a helyszínen végig jelenlévő, intézkedéseket irányító bűnügyi osztályvezetőt terheli, mert megszegte a bűnügyi helyszínelés szabályait. Ezért ellene a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság fegyelmi eljárást indított.

A Pest megyei település cigánytelepén, az utca utolsó házában február 23-ra virradóra történt a brutális bűncselekmény, amelyben egy kisfiút és édesapját ismeretlenek agyonlőtték, házuk teljesen kiégett.

Gyurcsány Ferenc a tatárszentgyörgyi gyilkosság után két nappal, az országos rendőr-főkapitánnyal és a rendészeti miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról: megbízta a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát, hogy kérjen közvetlen tájékoztatást az érintett tárcák – az egészségügyi, az önkormányzati és a rendészeti – vezetőitől a történtekről. A kormányfő akkor azt mondta: ezek alapján értékelik majd, hogy történt-e szakmai hiba.