Olajos Péter európai parlamenti képviselő elsőbbséget élvező írásbeli választ igénylő kérdést intézett az Európai Bizottsághoz az április 16-án Bolíviában, Santa Cruz városában máig tisztázatlan körülmények között történt szállodai rajtaütés kapcsán, melynek során három embert megöltek, kettőt pedig letartóztattak.

A megölt férfiak közül Rózsa Flores Eduardó bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú, a Magyarosi Árpád pedig romániai magyar volt. Az őrizetbe vett férfiak egyike a szintén magyar állampolgárságú Tóásó Előd, akit jelenleg a fővárosban, La Paz-ban tartank fogva, ismeretlen vádak alapján. Az eddigi információk alapján Őt a hatóságok az őrizetbe vételkor súlyosan bántalmazták, alapvető emberi jogait megsértették.

A képviselő beadványában emlékeztetett rá, hogy múlt heti kommandós akció pontos okai a mai napig sem ismertek, illetve a rajtaütés módját bolíviai jogászok és ügyészek is messzemenőkig ellentétesnek ítélik az ország hatályos jogszabályaival. A magyar Külügyminisztérium pedig hiába kért pontos, hivatalos tájékoztatást az ügyről, a bolíviai hatóságok ennek a kérésnek nem tettek eleget.

Olajos mindezek alapján az Európai Uniós állampolgárokat érintő rendkívül zavaros ügyben arra kért választ a Bizottságtól, hogy kaptak-e információt az esetről, és tudnak, kívánnak-e lépéseket tenni a jelenleg letartóztatásban lévő Tóásó Előd érdekében?