A gazdasági élet visszásságainak felszámolásához, a vállalatok jogvitáinak könnyebb és gyorsabb rendezéséhez, valamint a körbetartozások rendezéséhez és a versenyképesség növeléséhez is hozzájárulhat a vállalkozások közötti jogviták gyorsabb elbírálását tartalmazó törvénymódosítás – mondta Avarkeszi Dezső hétfőn, a tervezet általános vitájában a parlamentben.

Az igazságügyi és rendészeti államtitkár expozéjában rámutatott: a törvényjavaslat nem pusztán rövid határidőket határoz meg, hanem alapjaiban megváltoztatja a peres eljárások logikáját.

A tervezet a vállalatok közötti perekben szigorú menetrendet és elektronikus kommunikációt ír elő, a határidők elmulasztása, illetve a rosszhiszeműség büntetésével pedig kiemelt hangsúlyt fektet a per előtti egyeztetésre, a bizonyítékok mielőbbi feltárására, és a peres eljárás mielőbbi befejezésére ösztönzve a feleket – fejtette ki az államtitkár.

A kormány képviselője kiemelte: a jogalkotó illetékkedvezménnyel jutalmazná a per gyorsítását és a bíróságok tehermentesítését segítőket.

Hozzátette: az új szabályozás aktív pervezetést kíván a bíróságoktól, továbbá a nyilvánosság kontrollját is lehetővé teszi azáltal, hogy a vállalati perek jogerős ítéleteiről, illetve határozatairól bárki szabadon értesülhet a cégközlöny honlapjáról.

A törvény a vállalkozások egymás közötti pereinek vonatkozásában megfelelő felkészülési időt kell, hogy biztosítson, így egyes rendelkezésre 2011. január 1-én lépnének hatályba, míg az egyéb vonatkozású szabályok már 2010 első napjától.