Törvénysértő a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) működése, ezért Bencze József országos rendőrfőkapitány ügyészségi törvényességi felügyeleti vizsgálat megindítását kezdeményezte – közölte a rendőrség csütörtökön.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) utalt arra: a rendőrség befejezte a TMRSZ és a Jobbik Magyarországért Mozgalom együttműködési megállapodásával kapcsolatban indított vizsgálatot, amelyet Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezett.

Hozzátette: a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény (Hszt.) szerint az érdekképviseleti szervek, a szakszervezetek a törvény keretei között szabadon működhetnek, tevékenységükkel azonban nem akadályozhatják a fegyveres szerv rendeltetésszerű működését, a parancsok és intézkedések végrehajtását.

A TMRSZ egyes képviselőinek elmúlt időszakban végzett tevékenysége, politikai tartalmú közleményei, a politikai tevékenységet feltételező együttműködési megállapodás aláírása és a megállapodás végrehajtásában is szükségképpen felmerülő politikai tevékenység, a szolgálati rend és fegyelem elleni, esetenként a bujtogatás, illetve a szolgálati tekintély megsértésének tényállását kimerítő megnyilatkozások együttesen annak megállapítására vezettek, hogy a szervezet működése a rendőrség rendeltetésszerű működését gyakran veszélyezteti, és ezért törvénysértő – áll a közleményben.

A vizsgálat szerint a rendőrség hivatásos állományába tartozó, de jelenleg szolgálati viszonyát szüneteltető TMRSZ-elnök, Szima Judit olyan tartalmú együttműködési megállapodást írt alá a Jobbik Magyarországért Mozgalommal, “amelynek végrehajtása az aláíró, és a végrehajtásban esetleg közreműködő más hivatásos állományú tagok politikai tevékenységével valósítható meg”.

“Tekintettel arra, hogy törvény tiltja a hivatásos állományú rendőrök politikai tevékenységét, aki ilyen jellegű tevékenységet kíván folytatni, annak szolgálati viszonyát meg kell szüntetni” – tették hozzá.

Bencze József felhívta az együttműködési megállapodás végrehajtásába bevont TMRSZ-tisztségviselők, tagok figyelmét arra, hogy “a végrehajtásban közreműködésük politikai tevékenység, melytől tartózkodniuk kell”.

A főkapitány közölte azt is, hogy kezdeményezte a TMRSZ rendeltetésellenes joggyakorlásának megelőzése érdekében – különösen a jogszabályi kereteken túlterjeszkedő szakszervezeti ellenőrzések területén – a szükséges jogszabály-módosításokat.

A TMRSZ tagságát pedig tájékoztatta arról, hogy “szakszervezeti tagságuk miatt, a jogszabályok keretei között kifejtett érdekvédelmi tevékenységük miatt, a munkáltató oldaláról természetesen a jövőben sem éri őket retorzió”.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium ugyancsak közleményben tudatta, hogy lezárult a vizsgálat a szakszervezet és a Jobbik között létrejött együttműködési megállapodás ügyében. A közlemény szerint a vizsgálat megállapította, hogy az együttműködés részben politikai tevékenységre irányul, amit a hivatásos szolgálati viszonyban állók számára a törvény egyértelműen tilt.

Draskovics Tibor ezért felszólította az országos rendőrfőkapitányt, hogy “a rendőrség alkotmányos működése, a rendőrségen belüli politikai tevékenység megakadályozása érdekében a szükséges intézkedéseket haladéktalanul tegye meg”. A tárca közleménye kitért arra is, hogy a minisztérium továbbra is fontos együttműködő partnerének tekinti a törvényesen működő szakszervezeteket, számít véleményükre, javaslataikra a szakmai munka során.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete május 18-án kötött együttműködési megállapodást. Az egyezmény szerint a párt a jövőbeli politikai programjaiban a TMRSZ javaslatait is figyelembe véve dolgozza ki a rendészeti kérdések megoldását. A szakszervezet pedig azt vállalta, hogy aktívan részt vesz a Jobbik rendészeti programjának kidolgozásában.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter még aznap utasítást adott adott annak vizsgálatára, hogy a megállapodás aláírásának körülményei és az együttműködés tartalma összhangban áll-e azokkal a szabályokkal, amelyek a rendőri munka politikamentességét garantálják.