Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2009. június 30-án átadja a magyar ombudsmanok által alapított Justitia Regnorum Fudamentum Díjat.

A díjat az országgyűlési biztosok kiemelkedő emberi helytállás, szakmai tevékenység vagy életút elismeréseként adományozzák azon személynek, aki az emberi és állampolgári jogok, kisebbségi jogok védelme, illetve az információs szabadság és az adatvédelem terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el, vagy jelentősen hozzájárult ilyen eredmény eléréséhez.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az érmet 2009-ben Dr. Könczei György egyetemi tanárnak adományozza a fogyatékossággal élők érdekében végzett munkája elismeréseként.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2009-ben – az “Emberi méltóság korlátok nélkül” sorozat részeként – a fogyatékossággal élő emberek alkotmányos jogainak érvényesülését vizsgáló projektet indított “Méltóképpen másképp” címmel. A projekt alaptézise: “Senki nem szenvedhet semmiféle hátrányt pusztán azért, mert valamely testi, kommunikációs, vagy értelmi fogyatékossággal él!”