Összesen 18 év börtönbüntetést kaptak annak a brit DVD-hamisító bandának a tagjai, akik az elmúlt években tevékenységükkel több mint 7 millió fontos profitra tettek szert. A hamisítók munkaerőigényüket gyakorlatilag rabszolgasorban tartott kínai bevándorlókkal elégítették ki – olvasható a BBC honlapján.

A Southwark Crown Court bírósága július elején meghozott ítéletében bűnösnek találta a banda tagjait, büntetésükről azonban csak a napokban határozott. A hamisító banda fejeként működő Khalid Sheikh-et négy év, két fiát hat-hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a taláros testület. Egy, a hamisításban közreműködő kínai származású férfi pedig két év három hónapos börtönbüntetést kapott.

A bíró az ítéletben kiszabott büntetések súlyosságát a banda tagjai által elkövetett jogsértések súlyosságával, az általuk okozott kár nagyságával, valamint az üzletükben foglalkoztatott nagyszámú kínai bevándorló kihasználásával indokolta.

A hatóságok közleménye szerint a banda 2003 és 2006 között egy igen kifinomult módszerekkel dolgozó hamisító üzemet tartott fenn. A Közel-Keletről importált eszközeikkel hetente több tízezer darab, szinte tökéletes minőségű kalózlemezt gyártottak, amelyek között olyan címek szerepeltek, mint a Jégkorszak, a Da Vinci kód és a Vasember. Bár a kalózfilmeket alig 3 fontért értékesítették, üzletük olyan jövedelmezővé vált, hogy 2005-ben megvásároltak egy több mint 650 ezer font értékű raktárépületet, hogy a hamisításhoz szükséges helyigényüket kielégítsék.

A bírósági tárgyalás során elhangzottak szerint a hamisítók több mint 7 millió fontos profitra tettek szert a kalózlemezek gyártásából és értékesítéséből. Ráadásul miközben a banda tagjai ezt a pénzt luxusutazásokra költötték, kínai származású bevándorlók százait alkalmazták, akiket gyakorlatilag rabszolgasorban dolgoztattak és élhetetlen körülmények között tartottak.