Az ombudsman a közterületek, az ott lévő építmények, szobrok kampánycélú felhasználásának részletes szabályozására tett javaslatot az Országgyűlésnek – közölte Szabó Máté hivatala hétfőn.

A javaslat célja, “hogy az épületeken kívül más építményeken is azok tulajdonosa, bérlője, vagy vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehessen választási plakátot elhelyezni”.

Az ombudsman annak kapcsán vizsgálódott, hogy az EP-kampány során májusban a Parlamentnél az egyik jelölő szervezet rendezvényén zöld papírgallért helyeztek a Kossuth szoborra.

A választási eljárásról szóló törvény a kampányban a politikai hirdetések elhelyezésére speciális szabályokat állapít meg. A választási kampány végéig a jelölő szervezetek és a jelöltek fő szabályként szabadon helyezhetik ki plakátjaikat, de épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetőleg a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet. A választási törvény azonban nem említi a köztéri műalkotásokat.

Szabó Máté szerint ennek ellenére a védett műalkotások kifejezetten reklámcélú felhasználása – ideértve a választási plakátokat is – nem részesülhet a véleményszabadságot, a választási program bemutatását megillető kiemelt védelemben. Ehelyett az épületekhez hasonlóan a jogosultak előzetes hozzájárulása lenne szükséges ahhoz is, hogy műalkotásokat használjanak fel hirdetési, vagy éppen választási kampány céljára.

Jelentésében a biztos arra is kitért, hogy a Fővárosi Önkormányzat törvényi felhatalmazás alapján már egy évtizede megtiltotta, hogy választási plakátokat helyezzenek el egyes középületeken és a közterület meghatározott részein – ez érvényes a budapesti Kossuth tér teljes területére, az ott lévő létesítményekre is. Így függetlenül attól, hogy a jelölő szervezet az arra jogosulttól rendelkezett-e a hozzájárulással, a zöld papírgallérok elhelyezése az önkormányzati rendeletben megállapított tilalomba ütközött.

A Kossuth téri rendezvény kapcsán az ombudsman megállapította, hogy a sajtóhírekkel ellentétben tömegoszlatásra, vagy a rendezvény feloszlatására nem került sor, a jelenlévők igazoltatásuk után a térről saját elhatározásukból távoztak, erre senki nem szólította fel őket.

A Lehet Más a Politika májusban a párt munkahelyteremtő programjára hívta fel a figyelmet egy utcai akcióban, ennek során pedig Kossuth Lajos szobára zöld textilgallérokat helyeztek. A rendőrség öt emberrel szemben garázdaság miatt eljárást indított, ám júliusban a Pesti Központi Kerületi Bíróság szabálysértés hiányában felmentette a Lehet Más a Politika öt aktivistáját.