Az önkormányzati szövetségekkel és a jegyzők szövetségeivel folytatott egyeztetést követően a településőrök foglalkoztatása érdekében az önkormányzatok a tegnapi naptól jelentkezhetnek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium felhívására.

A felhívás és a megállapodás már korábban megtekinthető és véleményezhető volt több tárca honlapján, mostantól viszont már a szükséges dokumentumok kitöltésével a településőrök iránti igényt jelezhetik azok a települések, ahol munkájukra szükség van. A dokumentumok letölthetők az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (www.irm.gov.hu), a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (www.szmm.gov.hu), az Önkormányzati Minisztérium honlapjairól (www.otm.gov.hu), valamint a www.magyarorszag.hu oldalról.

A Kormány a települések biztonságának növelése érdekében eszközt és anyagi támogatást ígért, amit a mai naptól már igényelhetnek is az önkormányzatok.

A program keretében településőrök segíthetik a közterület-felügyelők munkáját, ezzel 2010 végéig megháromszorozódhat a közterület-felügyeletben részt vevők száma. A falvak pedig településőröket állíthatnak szolgálatba, akik a bűnmegelőzésben segítik a rendőrség munkáját. Ehhez kormányzati támogatást igényelhetnek a helyi önkormányzatok.

A Kormány fontosnak tartja, hogy a közbiztonság megerősítése érdekében, a fokozott rendőri jelenlét fenntartása mellett, a jövőben több szerep jusson az önkormányzatok rendészeti tevékenységének is. Lehetővé válik, hogy állami eszközökkel, központi forrásból támogatva az önkormányzatok saját településrendészetet hozzanak létre, amennyiben igénylik ezt. Ezzel eszközt kapnak a helyi közbiztonságért viselt felelősségük érvényesítéséhez és létrejöhet az európai értelemben vett önkormányzati rendészet.

A településőrök munkájuk során szorosan együttműködnek a rendőrséggel, tevékenységüket az önkormányzatok irányítják. A rendőrség, az önkormányzatok és a kormány új szövetsége jöhet létre a nagyobb közbiztonságért.

Kapcsolódó letöltések:

FELHÍVÁS a közrend és a közbiztonság erősítése érdekében KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐKET FOGLALKOZTATÓ ÖNKORMÁNYZATOK RÉSZÉRE

FELHÍVÁS a közrend és a közbiztonság erősítése érdekében KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐKET NEM FOGLALKOZTATÓ ÖNKORMÁNYZATOK RÉSZÉRE

26/2008. (XI. 20.) IRM rendeletben felsorolt szakképesítések listája