Milliárdos bírságokat is kiszabhat az új, antikorrupciós hivatal a kormány javaslata alapján – derült ki a szaktárca államtitkárának tájékoztatóján Budapesten vasárnap.

A törvényjavaslat parlamenti elfogadása esetén jövő március 1-jétől működő Közérdekvédelmi és Közbeszerzési Hivatal akár a korrupcióval szerzett tisztességtelen előny kétszeresét is kiszabhatja bírságként – mondta Avarkeszi Dezső.

Az antikorrupciós csomag része két törvényjavaslat és egy országgyűlési határozati javaslat; a törvényjavaslatok az új hivatalról, illetve a tisztességes eljárás védelméről szólnak. A határozati javaslat pedig a közszféra etikai kódexeinek megújítását szorgalmazza. A tervek szerint szigorodni fognak a Btk.-ban a korrupciós cselekmények szankciói: egyes bűncselekményeknél nőni fognak a büntetési tételek, és kötelező mellékbüntetés lesz a foglalkozástól eltiltás.

A javaslatok többek között tartalmazzák azt, hogy a bűncselekménynek nem minősülő, de a közérdeket sértő magatartások kerüljenek napvilágra, és bírsággal sújthassa azokat az új hivatal. Az efféle cselekmények bejelentői anyagi, jogi és más segítséget kaphassanak. Ha munkaviszonyban a munkáltatójával kapcsolatban számol be valaki korrupciós cselekményről, akkor ezért díjat is kaphasson – fűzte hozzá az igazságügyi tárca államtitkára.

Kérdésre Avarkeszi Desző elmondta: vannak olyan, közérdeket súlyosan sértő, közpénzeket jelentősen megkárosító korrupciós cselekmények, melyek bizonyítása a büntető eljárás során nagy nehézségekbe ütközik, de üldözésük, visszaszorításuk fontos társadalmi érdek.

A Közérdekvédelmi és Közbeszerzési Hivatal a jelenlegi Közbeszerzések Tanácsának jogutódja lesz, melyben az új feladatokhoz jövőre 25 új munkatársat alkalmaznak, 2011-ben pedig további tizet.

A hivatal vizsgálódhat bárki bejelentése, más állami szerv jelzése vagy akár sajtóhírek alapján is. Az intézmény jövőre a központi költségvetés terhére 50 millió forintot infrastruktúrára költhet, 250 milliót pedig saját bevételéből működésre – mondta.

A csomag része, hogy a közbeszerzési eljárásban, ha az ajánlatkérő ezt szükségesnek tartja, úgynevezett átláthatósági megállapodást kell kötni, melynek végrehajtását egy biztos felügyeli, aki az egész eljárás nyilvánosságát, jogszerűségét figyelemmel kíséri.

Arra az újságírói felvetésre, hogy mi indokolja a jelenlegi kormány utolsó napjaiban egy új hivatal felállítását, Avarkeszi Dezső úgy válaszolt: a kormány működése utolsó pillanatáig próbál küzdeni a korrupció ellen.