Megtiltaná a cián, illetve a cianidvegyület felhasználásával együtt járó technológia alkalmazását a magyarországi bányászatban az a törvényjavaslat, amelyet hétfőn terjesztett be öt, a parlamenti pártokat és a függetleneket képviselő honatya.

A Lehet Más a Politika (LMP) csütörtökön közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a javaslatot az LMP ökopárt készítette.

Az Ángyán János (Fidesz), Katona Kálmán (független), Nagy Andor (KDNP), Orosz Sándor (MSZP) és Velkey Gábor (SZDSZ) által jegyzett előterjesztés szövege szerint az új szabályozás a törvény a kihirdetését követő 30. napon lépne hatályba.

A javaslat általános indoklása kitér arra, hogy a felszíni vizek minőségére nézve kockázatos tevékenység a ciánvegyületek alkalmazásával folytatott bányászati eljárás.

Hogy ezek mekkora veszélyt jelenthetnek, azt Magyarországnak a 2000. évi nagybányai balesetet követő tiszai szennyezés nyomán közvetlenül kellett megtapasztalnia. Annak érdekében, hogy ehhez hasonló balesetek ne ismétlődhessenek meg, ki kell mondani, hogy ennek a bányászati technológiának az alkalmazása nemkívánatos a Magyar Köztársaság területén – írják az előterjesztők.

Szerintük Magyarországnak elsődleges érdeke, hogy a régióban kezdeményezője és elősegítője legyen egy olyan vízpolitika kialakításának, “amely felelősen bánik ezzel az erőforrással, és biztosítja a jó minőségű ivóvíz rendelkezésre állását a ma élő és a jövő nemzedékek számára”.

A Lehet Más a Politika (LMP) csütörtökön közleményben tudatta, hogy a javaslatot az LMP ökopárt készítette. Mint írták, az LMP mellett a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint a Védegylet együttműködésével létrehozott Ciánmentes Magyarországot! koalíció által képviselt és további 60 civil szervezet által támogatott előterjesztés célja, hogy a tragikus 2000. évi tiszai ciánszennyezés tizedik évfordulójára az Országgyűlés jogszabályban mondja ki a veszélyes cianidos technológia magyarországi alkalmazásának tilalmát.