Elbukott az SZDSZ és az MDF törvénymódosítása, amely 200 főben határozta volna meg az országgyűlési képviselők számát.

A parlament hétfőn este 199 igen, 2 nem és 148 tartózkodás mellett utasította el az indítványt: a Fidesz és a KDNP frakciójának tagjai tartózkodtak, így tett két SZDSZ-es politikus és öt független képviselő is, köztük Dávid Ibolya, az MDF elnöke. A 182 szocialista képviselő mellett támogatta a törvénymódosítást 13 SZDSZ-es és négy független képviselő.

Az indítványtevők több változatot is bemutattak a 200 fős parlament eléréséért, ezek közöl végül csak az “A” maradt “élve”, e szerint száz országgyűlési képviselőt – egy választási fordulóban – egyéni választókerületben választottak volna; az egyéni választókerületekben pártokra leadott szavazatok másodszori értékelésével, országosan összesített szavazatok alapján a pártok országos listájáról további száz mandátumot töltöttek volna be.

A képviselők többsége elutasította azt is, hogy az “A”-változat a 2010. évben tartandó általános országgyűlési képviselői választások eredményének közzétételét követő harmadik hónap első napján lépjen hatályba.