Az igazságügyi tárca számításai szerint idén 2.600-ra nő a településőrök létszáma – közölte Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Hozzátette: ennek finanszírozási költsége 3 milliárd forint, amelyből mintegy 2,1 milliárdot az igazságügyi tárca költségvetéséből, a fennmaradót központi forrásból biztosítják.

A miniszter szerint a Rend és biztonság elnevezésű feladatterv részeként meghirdetett településőri program sikerét igazolja, hogy egyre több önkormányzat jelezte támogatási igényét. Mint mondta, tavaly szeptembertől 864 önkormányzat kért támogatást 1.742 településőr foglalkoztatására, elsősorban Szabolcs, Zala és Baranya megyékből.

Forgács Imre – aki szerdán tájékoztatta a kormányt a programcsomag eddigi eredményeiről – azt mondta: a társadalom jogosan várja, hogy a közrend és köznyugalom biztosított legyen.

A településőrök foglalkoztatásáról elmondta: alkalmazásuk kétféleképpen történhet, munkájukat önállóan, vagy a közterület-felügyelők mellett láthatják el. Jogi státusukat ismertetve közölte: az önkormányzat alkalmazásában álló munkavállalókról van szó, akiknek feladatait önkormányzati rendelet részletezi, de hatósági intézkedési joggal nem rendelkeznek, így kényszerítő intézkedést nem alkalmazhatnak. Hangsúlyozta: folyamatos közterületi jelenlétük azonban a bűnmegelőzést segíti.

Támogatásukról szólva ismertette: ha vállalják, hogy három hónapon belül közterület-felügyelői szakképesítést szereznek és az önkormányzat köztisztviselőként foglalkoztatja őket, akkor a minisztérium havi 100 ezer forintot és az összeg járulékait fizeti. Ha munkaszerződéssel foglalkoztatnak valakit, akkor a 73.500 forintot és járulékait fizeti a minisztérium. Mindkét esetben megkapják a településőrök az egyszeri, 80 ezer forintos úgynevezett felszerelési költséget. A harmadik lehetőség, ha közcélú munka keretében foglalkoztatják a településőrt, ebben az esetben csak a felszerelési költséget fizeti a tárca.

Összegezve elmondta: továbbra is jelentős az önkormányzatok érdeklődése a településőri program iránt. Úgy fogalmazott, az önkormányzatok és a kormányzat közös érdeke, hogy folytatódjon a közterületi jelenlét kedvező hatása mellett munkahelyteremtő és továbbképzési lehetőséget is magában foglaló programot. Hozzátette: bizonyos “finomhangolásokkal” folytatják a programot, a jövőben például monitoringrendszert építenek ki.

A Rend és biztonság 10 pontos programjából a településőrök mellett kiemelte a rendőrképzés átalakítását. Hangsúlyozta: szeptembertől 200-al többen, összesen 975-en kezdték meg középiskolai tanulmányaikat a rendőrképzésben. Februártól újabb 200-an kezdik meg tanulmányaikat keresztféléves képzésben. Mint mondta, tavaly októbertől a másodéveseket utcai szolgálatra osztják be, ennek eredményeként mintegy 1.000 járőrrel több van az utcákon.

A miniszter szólt a térfigyelő kamerák telepítéséről is, melynek célja, hogy a jelenlegi 1.500 kamera helyett 3000-t helyezzenek el. Példaként említette, hogy eddig a fővárosban 20 központtal 620 kamera működik.

Kiemelt feladatnak nevezte a szélsőségek elleni hatékony fellépést, ehhez a Nemzeti Nyomozó Iroda 622 millió forintos támogatást kapott a személyi és technikai kapacitások bővítésére. Forgács Imre kitért a konfliktusok megelőzése és kezelése érdekében indított új képzések fontosságáról is. Utóbbival kapcsolatban kifejtette: eddig 13 ezer ember képzése kezdődött meg.

A rendőrség ez évi költségvetéséről szólva elmondta: az feszes, de végrehajtható. Hozzátette: minden feladat ellátására megvan a fedezet. Kiemelte, hogy 2009-ben az év közben bővült rendészeti feladatok miatt 22,5 milliárdos többlettámogatást biztosított a rendőrségnek a kormányzat. Ebből például a megnövelt közterületi jelenlétre 2 milliárd forintot fordítottak. Ezt a plusztámogatást beépítették a 2010-es költségvetésbe, így idén 216 milliárd forintos kiadást tervezhet a rendőrség.