A Győri Ítélőtábla ma tárgyalja annak a Vas megyei ügyvédnőnek az ügyét, akit azzal vádolnak, hogy elsikkasztotta a nála letétbe helyezett 24,9 millió forintot. A vádlottat első- és másodfokon is bűnösnek mondta ki a bíróság.

A pénzből az ügyvédnő megbízója termőföldet akart vásárolni. A vádlott 2008 májusában vette át az összeget, amelyet saját célra – tartozása kiegyenlítésére – fordított. Megbízója hiába kérte vissza a pénzt, az ügyvéd azt nem tudta visszaadni, s 2008. július 18-i dátummal hamis banki igazolást küldött a letétbe helyezett összeg visszautalásáról.

A Veszprémi Városi Bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki sikkasztás bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében, ezért őt egy év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte és tíz évre eltiltotta az ügyvédi foglalkozástól. A szabadságvesztés büntetés végrehajtását az első fokon eljáró bíróság négy évi próbaidőre felfüggesztette.

Az ügyészi fellebbezést követően a másodfokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság a vádlottat ügyvédi visszaélés bűntettében is bűnösnek mondta ki. Mellőzte a szabadságvesztés próbaidőre történő felfüggesztését, így a börtönbüntetés végrehajtandóvá vált.

A másodfokú bíróság ítélete ellen a vádlott és a védő fellebbezést jelentett be, az ügyvédi visszaélés bűntettében való bűnösség megállapítása miatt.