A jövőben fogolyszökésnek minősülhet, ha valaki a lakhelyelhagyási tilalom ellenére elhagyja otthonát, vagy súlyosan megszegi a házi őrizet szabályait – többek között ezt indítványozza az egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabálytervezetében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

A tárca honlapján a közbiztonsági törvénycsomag tervezetéről szólva kifejtik, hogy számos ponton módosulna a büntető törvénykönyv (Btk.). Például a kötelezően alkalmazandó életfogytig tartó szabadságvesztésre is vonatkozna az a rendelkezés, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztés azzal szemben szabható ki, aki a bűncselekmény elkövetésekor a 20. életévét betöltötte.

A fiatalkorúak büntetésével kapcsolatban változás lehet, hogy a javítóintézeti nevelés mellett nem lenne kiszabható közérdekű munka. Az előzetes fogvatartás és a házi őrizet beszámításában újdonság, hogy az elrendelt javítóintézeti nevelésbe az előzetes fogvatartás és a házi őrizet teljes idejét be kellene számítani – írta honlapján a KIM.

A tervezet szerint kiegészítenék a hivatalos személy fogalmát a választottbíróval, így a jövőben büntetendő lenne a választottbírák aktív és passzív vesztegetése.

Ha elfogadják a módosítást, az ügyésznek mindig kötelező lesz jelen lennie a tárgyaláson. Eddig ugyanis csak a törvényben meghatározott esetekben volt kötelező az ügyész jelenléte – emlékeztetnek.

A tárca előterjesztését a kormány még nem tárgyalta.