Szabó Máté szerint a jogszabálynak teljes körűen rendelkeznie kellene a képesítési előírásokról.

Az Országgyűlési Biztos Hivatalának az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatása szerint nem sérti a jogállamiság elvét az, hogy jogszabály a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység ellátásához meghatározott követelményeket ír elő. A szabályozás azonban félreérthető, félremagyarázható és ellentmondásos, ami lehetőséget teremthet az önkényes jogalkalmazásra. Ez viszont már sértheti a jogbiztonság követelményét, negatívan befolyásolhatja a munkához, a foglalkozás szabad megválasztásához való jog érvényesülését is – hívta fel a figyelmet Szabó Máté.

Az ombudsman szerint az a belügyminiszteri rendelet aggályos, amelyik a szakképesítési feltételeket határozza meg. Ezt az országos rendőrfőkapitány utasításban igyekezett orvosolni, amely úgy szólt, hogy – kétség esetén – az országos főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályának állásfoglalása az irányadó abban, mi fogadható el megfelelő szakképesítésnek.

Szabó Máté azonban úgy látja, a főkapitányi utasítás tartalma összeegyeztethetetlen a jogállamiság elvével, jogbizonytalanságot idézhet elő azáltal, hogy az igazgatásrendészeti főosztály akár normán kívüli feltételeket is megszabhat. “Komoly garanciális jelentőségű érdek fűződik ahhoz, hogy a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói igazolvány kiállítását célzó eljárás tisztán szakmai alapon folyjék, ezért az ombudsman azt tartaná megoldásnak, ha jogszabály teljes körűen rendelkezne a képesítési előírásokról, és az nem a jogalkalmazó – esetünkben a rendőrség – jogértelmezésétől függne” – olvasható a közleményben.

Az országgyűlési biztos a problémák orvoslására felkérte a belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt. Az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság későbbre ígért tájékoztatást.