Az oktatási államtitkárság szerint nyitott kapukat döngetnek a szakszervezetek; ahogyan eddig, a jövőben is minden, jogszabályban rögzített egyeztetési kötelezettségnek eleget tesznek az új közoktatási törvény előkészítésekor.

Az államtitkárság az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében felidézte, hogy több ízben konzultáltak a szakmai és érdekvédelmi képviseletekkel, továbbá különböző csatornákon keresztül az intézményvezetők és a pedagógusok véleményét is kikérik.

A közoktatási törvény 2010. december 3-án nyilvánosságra hozott koncepciójáról minden pedagógus és szervezet véleményt mondhatott; éltek is a lehetőséggel: 560 észrevétel érkezett több mint ötezer oldal terjedelemben, ezeket az államtitkárság felhasználta a koncepció későbbi munkálataiban – írták.

Kitértek arra is, hogy a Közoktatás-politikai Tanáccsal kedden harmadszor folytattak hosszú egyeztetést, és e testületnek a szakszervezetek is tagjai.

Mint közölték, az államtitkárság azt vizsgálja, lehet-e – és ha igen, milyen módon – új alapokra helyezni a pedagógusok munkaidejének meghatározását és bérrendszerét. Nem vitatva a szakszervezetek eme jogát, az államtitkárság szerint érthetetlen, miért kell ilyen előzmények után sztrájkbizottságot életre hívni.

Megjegyezték még, hogy a hivatásukat tisztességgel végző tanítók és tanárok nagy többsége eddig is bent töltött az iskolában legalább napi hat és fél órát. A munkaidő nem azonos a kötelezően megtartandó órákkal; e kettő összemosása félrevezető csúsztatás.

A közlemény szerint az iskoláknak szétküldött kérdőívekre adott igazgatói válaszokat az államtitkárság hitelesnek tartja, mivel az az Oktatási Hivatal rendszerén jutott el az igazgatókhoz. Az igazgatók maguk is pedagógusok, továbbá a demokratikus intézményvezetés gyakorlatához hozzászokott vezetők ritkán mondanak véleményt a tanári kar megkérdezése nélkül.

Az államtitkárság szerint a szakszervezetek által kezdeményezett felmérés adatainak hitelességét előre megkérdőjelezi a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) honlapján közzétett kísérőlevélnek a válaszokat nyilvánvalóan befolyásoló tartalma, valamint az a tény, hogy mindkét oldalon a kérdőívekre nemcsak pedagógusok adhatnak választ. A PSZ honlapjára más-más gépről, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) honlapjára pedig különböző e-mail címekről egy személy akárhányszor küldhet választ – írták.

Öt közoktatási szakszervezet csütörtökön jelentette be: sztrájkbizottságot alakítanak, hogy tárgyalások kezdődjenek a kormány és a szakszervezetek képviselői között a készülő közoktatási törvényről és a pedagógusok béremeléséről.

Emellett a PSZ és a PDSZ változatlan formában közzétette honlapján az oktatási államtitkárság által előző héten az iskolaigazgatóknak szétküldött kérdőíveket, s azt kéri, a közoktatásban érintettek teljes köre fogalmazza meg válaszát.