A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Sportért Felelős Államtitkársága, az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága (OGY STB), a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, tegnap közös konzultációt tartott a sportról szóló törvény újraszabályozása kapcsán.

A rendezvény lehetőséget kínált arra, hogy a sportszakemberek már az előkészítés fázisában megismerkedhessenek a készülő szabályozás elemeivel, illetve, hogy ötleteikkel, javaslataikkal maguk is a törvényalkotó folyamat aktív részeseivé váljanak.

A konzultáció résztvevőit Páva Zsolt, Pécs polgármestere köszöntötte, majd Bánki Erik, az OGY STB elnöke tartotta meg előadását.

Felszólalt Szekeres Pál, a NEFMI sportért felelős helyettes államtitkára, aki az újraszabályozás alatt álló sportról szóló törvény előzményeiről, az új struktúrához fűzött célokról és a dokumentum kialakításához lefolytatott egyeztetésekről adott tájékoztatást. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a jelenlegi módosítások végső célja alapvetően az, hogy a szakmai műhelyek és programok az eddigieknél intenzívebb, stabilabb, és a gazdasági lehetőségek függvényében növekvő támogatást kapjanak, úgy az élsport, mint az utánpótlásképzés vagy a szabadidősport és az iskolai sport területén.

Fazekas Attila, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese a Sporttörvény módosításának legfontosabb szakmai sarokpontjait mutatta be. Szólt a törvénymódosítás szervezeti változásairól, ennek keretében hangsúlyozta, hogy a módosítás részletesen tartalmazni fogja a köztestületi szint belső működésének legfontosabb szakmai, jogi és pénzügyi garanciáit, a sport egyes nagy területeinek autonóm civil képviseleti rendszerének megőrzése érdekében. Hangsúlyozta továbbá, hogy a programfinanszírozás elemeinek felépítését a jelenleg hatályos törvényben is meglévő kulcselemek alapulvételével alakítják ki, ugyanakkor előtérbe kerül és hangsúlyosabbá válik a valós mérőszámokon alapuló szakmai tervezés, a feladatok megvalósításának folyamatos monitoringja és az ellenőrzés törvényben garantált legfőbb elemei.

Molnár Zoltán, a MOB főtitkára, Papp Gábor, a Pécsi Tudomány Egyetem (PTE) Sporttudományi Intézet tanszékvezető mestertanára, Tamás Lajos, PTE Gazdasági és Kereskedelmi Jogi Tanszék docense és Vári Attila, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója előadását követően a nyílt napon elhangzottakat Balogh Gábor sportügyekért felelős miniszterelnöki tanácsadó összegezte, felhívva a figyelmet a Road Show következő állomására, amelyet 2011. május 18-án Győrött rendeznek.

A konzultáción résztvevők köréből számos sportszakmát érintő, a témával kapcsolatos kérdés érkezett. A NEFMI Sportért Felelős Államtitkárságának munkatársai csoportosítják majd a felvetéseket és kérdéseket, melyeket 2011. május 15-ig elektronikusan is meg lehet küldeni a sporttorveny@nefmi.gov.hu e-mail címre. A határidő lejártát követően a válaszokat tartalmazó dokumentumot a tárca elektronikusan is közzéteszi.