Magyarország komoly elismerést kapott az emberi jogi teljesítménye miatt – mondta el Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Magyarország komoly elismerést kapott az emberi jogi teljesítménye miatt – mondta el Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol beszámolt az ENSZ, Emberi Jogi Tanács Egyetemes Időszakos Felülvizsgálatának (Universal Periodic Review, röviden UPR) keretében Genfben tartott magyar meghallgatásról.

Az Emberi Jogi Tanács Egyetemes Időszakos Felülvizsgálata 2006-ban jött létre, hogy évente 48 országban (négyévente az összes ENSZ tagállamban) felmérje az emberi jogi helyzetet. Az úgynevezett UPR–jelentés nem a jelenlegi kormányzati munkát értékeli, hanem átfogóan vizsgálja a magyarországi emberi jogi kérdéseket az elmúlt húsz évben, és az ezzel összefüggő koncepciókat és intézkedéseket.
fotó: Botár Gergely

2011. május 11-én első alkalommal került sor Magyarország vizsgálatára, a sorsolással megállapított sorrendnek megfelelően. A magyar delegációt vezető Balog Zoltán elmondta: a rutin vizsgálat egyben komoly megmérettetés volt a világ legjelentősebb emberi jogi fóruma előtt. Köszönhetően a gondos előkészítésnek, amelynek során a magyar kormányok például nyolc tematikus konferencián egyeztettek emberi jogi szervezetekkel, valamint a delegáció kiváló munkájának, Magyarország komoly elismerést kapott Genfben.

Az államtitkár elmondta: a tagállamok által megfogalmazott kérdések és ajánlások főként a magyarországi romák helyzetével kapcsolatosak, de ebben a tekintetben is elismerték hazánk erőfeszítéseit, például az Európai Roma Keretstratégia megalkotásában játszott szerepet.

A vizsgálatról szóló jelentéshez Magyarország 147 ajánlást kapott, ami megfelel a nemzetközi átlagnak. Jelenleg az ajánlások vizsgálata folyik, hogy melyeket tudjuk elfogadni. Az államtitkár kijelentette: nincs kétsége afelől, hogy mindezek alapján, a magyar jelentést szeptemberben elfogadják.