Kedd reggel hét óra után megkezdődött az újbóli egyeztetés az Országházban Orbán Viktor kormányfő és a rendvédelmi szakszervezetek képviselői között a rendészeti dolgozókat érintő nyugdíjátalakítások ügyében.

A konzultáció várhatóan nyolc óráig tart majd, akkor kezdődik ugyanis a kabinet tanácskozása. A kormányülésen a korábbi közlés szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatni fogja a kormánytagokat a rendvédelmi szakszervezetekkel folytatott konzultációkról, a belügyi tárca vezetője pedig vázolja a lehetséges jogalkotási menetrendet is.

Az érdekvédelmi vezetők közül a sajtónak Fabók Ferenc, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke nyilatkozott, mielőtt bement az Országházba. Arra a kérdésre, hogy szerinte van-e értelme a tárgyalásnak a hétfői alkotmánymódosítás után, azt mondta: van, hiszen az alkotmány lehetőséget ad arra, hogy részletszabályokban dolgozzák ki a módosításban foglaltakat.

“Tovább fogunk küzdeni a kollégáink jogos érdekeiért” – hangsúlyozta, hozzátéve: minden törvényes eszközzel azon lesznek, hogy megfelelő eredmény szülessen a tárgyalások folyamán. Mint mondta, sztrájkjoguk nincs ugyan, a peres út azonban nyitva áll előttük.

Az érdek-képviseleti delegáltak legutóbb múlt csütörtökön jártak a kormányfőnél, ám a rendészeti dolgozókat tömörítő érdekvédelmi szervezetek és Pintér Sándor belügyminiszter között azóta sem született megállapodás.