Módosította az Európai Bizottság kedden azokat a szabályokat, amelyek alapján az Európai Unióban állami támogatás nyújtható az általános gazdasági érdekű szolgáltatásokhoz.

Joaquín Almunia versenypolitikai biztos közlése szerint a szabályok korszerűsítésével az a cél, hogy a tagállamok a legjobb minőségű közszolgáltatásokat biztosíthassák polgáraik számára a jelenlegi válságos időszakban is. A brüsszeli bizottság feladata ugyanakkor az is, hogy megakadályozza az általános gazdasági érdekű szolgáltatások nyújtásával megbízott vállalkozások túlkompenzációját, és ezáltal biztosítsa a piaci versenyt és a munkahelyeket, valamint a szűkös állami források hatékony felhasználását – tette hozzá a spanyol biztos.

Az új szabályok szerint a szociális szolgáltatásokhoz nyújtott támogatást ezentúl nem kell bejelenteni a bizottságnak. Az ide tartozó szolgáltatások a tartós ápolás-gondozás, a gyermekgondozás, a munkaerőpiac hozzáférhetősége és a munkaerőpiacra történő ismételt belépés, a szociális lakáshoz juttatás, valamint a kiszolgáltatott csoportok gondozása és társadalmi befogadása.

A többi közérdekű szolgáltatás csak akkor mentesül a bejelentési kötelezettség alól, ha az azt végző cégeknek nyújtott kompenzáció összege kevesebb mint évi 15 millió euró. Az ennél nagyobb támogatást viszont a jövőben alaposabb vizsgálatnak vetik alá.

A bizottság javasolt egy minimális értékküszöböt is, amely alatt az állami segítség nem is minősül állami támogatásnak. Az általános gazdasági érdekű szolgáltatások esetében a csekély összegű támogatás összeghatárát hároméves időszak alatt nyújtott 500 ezer euróban határoznák meg. Erről a javaslatról véglegesen tavasszal döntenek.