Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének feladatául szabná a Demokratikus Koalíció (DK) annak kezdeményezését, hogy visszaálljon a nyugdíjazott bírók jogállása.

A Demokratikus Koalícióhoz tartozó valamennyi országgyűlési képviselő jegyzi azt a törvényjavaslatot, amely mentesítené az érintetteket, hogy munkaügyi perekkel kezdeményezzék jogviszonyuk visszaállítását, amelyet egy azóta alaptörvény-ellenesnek nyilvánított rendelkezés alapján veszítettek el. Bauer Tamás, a DK alelnöke, valamint Avarkeszi Dezső elnökségi tag csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: javaslatuk értelmében az Országos Bírósági Hivatal elnökének nem lenne mérlegelési joga, haladéktalanul kezdeményeznie kellene mind a 274 érintett esetében a munkaviszony visszaállítását úgy, hogy a bírók korábbi beosztásukra és vezetői megbízásukra is jogosultak lennének. Ettől csak akkor lehetne eltérni, ha az érintett bíró maga nyilatkozik arról, hogy lemond minderről – hangsúlyozta Avarkeszi Dezső. Bauer Tamás emlékeztetett arra, hogy a kormány még 2011-ben döntött úgy – „egyes ítéleteket követően” – hogy a bírák számára kötelezővé teszi a 62 éves nyugdíjkorhatárt.

Ennek célja szerinte az volt, hogy gyorsított cserét hajthassanak végre a bírók vezetőségi karában, és az új vezetők kiválasztása az Országos Bírósági Hivatal elnökének kezébe kerüljön. Mivel azonban mindezt az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az ezt megalapozó jogszabályi rendelkezéseket, a DK szerint haladéktalanul vissza kell állítani az alkotmányos rendet. A miniszterelnök, valamint Handó Tünde, az OBH elnökének nyilatkozatai alapján azonban úgy látják: a kormány részéről erre nem mutatkozik különösebb készség. Bauer Tamás kijelentette: nem csak néhány tucat bíróról van szó, a Fidesz célja ugyanis szerintük az, hogy egy kényszerűen felgyorsított általános elitcserét hajtson végre, amelynek csak az első lépése szólt a bírákról. Mint mondta, mindez felmerült már az orvosok valamint a kórházigazgatókkal, az egyetemi oktatókkal és az egész magyar közigazgatással kapcsolatban is. A politikusok remélik, hogy a kormány is mihamarabb beterjeszti javaslatát, amelyet a DK kezdeményezésével együtt tárgyalni kezd az Országgyűlés illetékes bizottsága, ellenkező esetben ugyanis a kabinet egy alkotmányellenes állapotot tartósít.