Az amerikai igazságügyi minisztérium álláspontja szerint alkotmányellenes az a szövetségi törvény, amely az egyes államokban törvényes frigyre lépett homoszexuális párok esetében kizárja a házaspároknak járó pénzügyi kedvezményeket – közölték szombaton amerikai napilapok.

Az igazságügyi tárca pénteken adott ki állásfoglalást az 1996-ban elfogadott szövetségi házasságvédelmi törvénnyel (DOMA) kapcsolatban, amelynek alkotmányosságát kétperes eljárással kapcsolatban márciusban kezdi majd el vizsgálni az amerikai legfelsőbb bíróság.

A szövetségi törvény meghatározása értelmében házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, így az azonos nemű házaspárok elesnek a szövetségi adózás, a társadalombiztosítás, a csődvédelem és betegszabadság terén nyújtható kedvezményektől.

“A homoszexualitás erkölcsi alapon történő ellenezése, noha mély személyes meggyőződést tükrözhet, nem lehet olyan törvényes politikai cél, amely igazolhatja, hogy a melegekkel és leszbikusokkal kapcsolatban ne érvényesítsenek egyenlő bánásmódot” – hangozott Donald Verrilli főügyész-helyettesnek a házasságvédelmi törvénnyel kapcsolatos állásfoglalása.

Barack Obama májusban nyíltan kijelentette, hogy támogatja az azonos neműek házasságát, és arra utasította Eric Holder igazságügyi minisztert, hogy az általa irányított tárca ne lépjen fel a bíróságokon a DOMA védelmében. A kongresszusi republikánusok ezzel szemben elvi kérdésnek tekintik a házasságvédelmi törvény megtartását, aminek érdekében jogi eszközökhöz kívánnak folyamodni.

Novemberben három újabb állam – Maryland, Washington és Maine – csatlakozott ahhoz a korábbi hathoz és a szövetségi fővároshoz, amelyekben engedélyezték a homoszexuális párok egybekelését. Több államban elismerik az azonos neműek élettársi viszonyát vagy “civil szövetségét”, másokban viszont a helyi alkotmány kifejezetten tiltja a homoszexuálisok frigyre lépését.

A kongresszusban előkészület alatt áll a házasság tiszteletéről szóló törvény, amely a DOMA helyébe léphet majd. A készülő jogszabály nem tiltaná meg az államok számára az azonos neműek házasságának engedélyezését, de arra sem kötelezné őket, hogy elismerjék a más államokban megköttetett homoszexuális frigyeket.