Az alapvető jogok biztosa megállapította: amennyiben az illetéktörvény egy eljárást illetékmentesnek minősít, akkor nem lehet illeték megfizetésére kötelezni az ügyfelet, ha ugyanabban az eljárásban hatósági bizonyítványt is kell kiállítani. Az ombudsman szerint sérti a jogbiztonság elvét és a tisztességes eljáráshoz való jogot, ha ilyenkor mégis illetéket kell fizetni.

Egy panaszos beadvánnyal fordult Szabó Máté alapjogi biztoshoz, mivel a gyermeke kollégiumi elhelyezéséhez az okmányiroda által kiállított hatósági bizonyítványra volt szükség. Az okmányiroda illeték megfizetését kérte a panaszostól, akit a hallgatói önkormányzat korábban arról tájékoztatott, hogy a hatósági bizonyítvány kiállítása illetékmentes.

Az ombudsman a vizsgálatát követően megállapította, hogy a hatósági bizonyítvány kiállítása során is érvényesek az illetéktörvényben foglalt illetékmentességi szabályok. Így például, ha valaki bölcsődei, óvodai vagy éppen kollégiumi elhelyezéssel kapcsolatos eljáráshoz kéri a közös háztartásban élők számának igazolását, akkor az ilyen hatósági bizonyítványért nem kell illetéket fizetnie. Az illetékmentességi szabály ugyanis az eljárás tárgyához igazodik. Szabó Máté szerint ha az illetéktörvény alapján egy ügy mentes az illetékfizetés alól, akkor a hozzá kapcsolódó hatósági bizonyítvány kiállításának is illetékmentesnek kell lennie.

A biztos a konkrét probléma orvoslása és a hasonló ügyek jövőbeni megelőzése érdekében felkérte az érintett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat, gondoskodjon arról, hogy a Kormányhivatal illetékességi területén a járási hivatalok a jogértelmezésnek megfelelően járjanak el. Felkérte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala elnökét is, gondoskodjon arról, hogy a panaszos visszakapja a befizetett illetéket. Az alapvető jogok biztosa a közigazgatási és igazságügyi miniszter intézkedését is kérte annak érdekében, hogy a kormányhivatalok és – mert 2013. január 1-jétől az okmányirodák a járási hivatalon belül működnek – a járási hivatalok az egész országban az ombudsmani jogértelmezésnek megfelelően járjanak el az ilyen ügyekben.

A teljes jelentés elolvasható →